Οι αστυνομικοί σκύλοι της Μαδρίτης χαλαρώνουν ακούγοντας Μότσαρτ

Οι αστυνομικοί σκύλοι της Μαδρίτης χαλαρώνουν ακούγοντας Μότσαρτ Facebook Twitter
EPA
0

Η ψυχολογία των αστυνομικών σκύλων είναι ουσιώδης για την απόδοσή τους. Για τον λόγο αυτό, η αστυνομία της Μαδρίτης αποφάσισε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης του στρες για τους 22 «τετράποδους αστυνομικούς συνεργάτες» της.

Οι σκύλοι θα μεταφερθούν αυτή τη βδομάδα σε έναν νέο, ειδικά σχεδιασμένο χώρο, με κήπο και θερμαινόμενα κρεβατάκια, όπου θα υποβληθούν σε μία σειρά από αγχολυτικές συνεδρίες. 

Το πρόγραμμα διάρκειας τριών μηνών αναμένεται να βελτιώσει την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία των σκύλων, όπως εξήγησε αντιπρόσωπος της αστυνομίας.

Μεταξύ άλλων, τα σκυλιά θα ακούν καθημερινά συμφωνίες του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και άλλων κλασικών συνθετών που, όπως έχει παρατηρηθεί, ηρεμούν τα τετράποδα με την εξαιρετική ακοή.

Το «φαινόμενο Μότσαρτ» είχε δοκιμαστεί επιτυχώς και στα σκυλιά της δημοτικής αστυνομίας της πόλης, με ορατά αποτελέσματα και για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η εφαρμογή του στους αστυνομικούς σκύλους.

Εννοείται πως στη νέα τους κατοικία τα σκυλιά θα έχουν και αρκετά παιχνίδια με τα οποία θα μπορούν να παίζουν μόνα τους ή και μεταξύ τους όταν δεν τα καλεί το καθήκον.

Όπως εξήγησε ο αστυνομικός εκπρόσωπος οι νέοι χώροι διαμονής των σκυλιών είναι οικολογικά σχεδιασμένοι, μειώνοντας κατά 80% το κόστος λειτουργίας και συντήρησής τους.

Το είδος της μουσικής στο οποίο θα εκτίθεται ο κάθε σκύλος θα εξαρτάται από τις αποστολές που του αναθέτουν.

Μπορεί και τα 22 σκυλιά να είναι διαπιστευμένοι ανιχνευτές, όμως το κάθε ένα από αυτά έχει τον τομέα της εξειδίκευσής του: ναρκωτικά, εκρηκτικά ή ακόμα και πλαστά χρήματα - το κάθε ένα από αυτά τα παράνομα αντικείμενα έχει τον τετράποδο ειδικό του ενώ άλλοι είναι εκπαιδευμένοι στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Πολλά από αυτά τα σκυλιά έχουν διπλές ειδικότητες, όπως εξηγεί η επικεφαλής του τμήματος αστυνομικών σκύλων της Μαδρίτης που λειτουργεί από το 1983.

«Αυτό είναι απαραίτητο σε κάποιες επιχειρήσεις», συνεχίζει ο αρχιφύλακας Ραφαέλ ντε λα Γκαντάρα.

«Όταν ένα σκύλος ερευνά έναν χώρο για ναρκωτικά, μπορεί να σκάψει στο χώμα που δεν είναι πολύ καλή ιδέα όταν αυτός ο χώρος είναι παγιδευμένος με εκρηκτικά».

Για τον λόγο αυτό, αν μυρίσει κάτι διαφορετικό θα το δείξει με κάποιον άλλον τρόπο αντί να συνεχίσει να σκάβει.

Με το νέο πρόγραμμα αντι-στρες η αστυνομία φιλοδοξεί να βοηθήσει τα αστυνομικά σκυλιά να αποβάλλουν το άγχος των αστυνομικών επιχειρήσεων αποδίδοντας ακόμα καλύτερα στη δουλειά τους.

Εκτός από κλασική μουσική, τα σκυλιά αντιδρούν θετικά και σε άλλα είδη όπως η παλιά ροκ, η τζαζ και η ρέγκε, σε αντίθεση με την χέβι μέταλ που έχει αποδειχθεί ότι αγχώνει τα τετράποδα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Διεθνή / Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Τα έσοδα του Crown Estate, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας, ανήλθαν σε 1.1 δισ. λίρες το τρέχον έτος σε αντίθεση με το 2023, που ήταν 443 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η παρουσία της στο Παρίσι δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού - Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ