Ο Ζελένσκι ζητά από τον ΟΗΕ να εκδιώξει τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι ζητά από τον ΟΗΕ να εκδιώξει τη Ρωσία Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε, εχθές, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αναληφθεί δράση εναντίον της Ρωσίας, κράτους που είναι μόνιμο μέλος του, από τους 14 εταίρους της.

Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο ΣΑ του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των ουκρανών αμάχων, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Υποστήριξε πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεσπίσει την έννοια του κράτους τρομοκράτη ώστε η Ρωσία να χαρακτηριστεί τέτοιο. Ακόμη απαίτησε «να ιδρυθεί (διεθνές ειδικό) δικαστήριο για να ερευνήσει όλα όσα έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα εναντίον των Ουκρανών». Αναφέρθηκε σε πολλές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Η συνεδρίαση του ΣΑ συγκλήθηκε μετά το πυραυλικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άμαχοι να σκοτωθούν και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν, κατά το Κίεβο.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αντέδρασε οργισμένα στην παρέμβαση του ουκρανού προέδρου, τονίζοντας πως προστέθηκε στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή από την αλβανική προεδρία, χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή έγκριση από τα κράτη μέλη του ΣΑ, κατά παραβίαση του πρωτοκόλλου και της πρακτικής των εργασιών του. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα έπρεπε να μετατρέπεται σε πλατφόρμα προκειμένου ο πρόεδρος Ζελένσκι να ζητάει κι άλλα όπλα από το NATO», επιχειρηματολόγησε.

Εξάλλου, στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram χθες βράδυ, ο κ. Ζελένσκι μίλησε για «στοχευμένο» πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ, «που προφανώς διατάχθηκε», με στόχο «να σκοτώσει όσο περισσότερους (άμαχους) ήταν δυνατό». Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.811 ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει ουκρανικές πόλεις, πέρα από τις βόμβες και τα βλήματα του πυροβολικού.

Η Ρωσία διέψευσε ότι το εμπορικό κέντρο ήταν στόχος των πληγμάτων στην Κρεμεντσούκ, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» έπληξαν εργοστασιακά κτίρια στην πόλη όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα δυτικά όπλα και πυρομαχικά.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε ότι η έκρηξη πυραύλου που χτύπησε τον στόχο του προκάλεσε την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο «εκτός λειτουργίας», κατ’ αυτόν.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM