ΤΩΡΑ

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «ενεργειακή τρομοκρατία»- 4,5 εκατ. πολίτες χωρίς ρεύμα

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «ενεργειακή τρομοκρατία»- 4,5 εκατ. πολίτες χωρίς ρεύμα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «ενεργειακή τρομοκρατία» επισημαίνοντας ότι 4,5 εκατ. Ουκρανοί είναι χωρίς ρεύμα μετά τις ρωσικές επιθέσεις στο δίκτυο της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία διεξάγει πυραυλικές επιθέσεις αλλά και επιθέσεις με drone σε εγκαταστάσεις ενέργειας της Ουκρανίας.

Οι επιθέσεις ωστόσο γίνονται την ώρα που φημολογείται έντονα η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη -κλειδί της Χερσώνας.

Μετά από σειρά επίπονων ηττών στο πεδίο της μάχης η Ρωσία ενέτεινε τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις της σε εγκαταστάσεις ενέργειας σε πόλεις που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Μόλις μέσα σε έναν μήνα, το ένα τρίτο των εγκαταστάσεων ενέργειας φέρεται να έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να ζητήσει από τους πολίτες να καταναλώνουν με φειδώ.

«Σχεδόν 4,5 εκατ. καταναλωτές έχουν αποσυνδεθεί προσωρινά από την κατανάλωση ενέργειας» είπε ο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία στοχεύει σε εργοστάσια και δομές ενέργειας ως δείγμα «αδυναμίας» της στο πεδίο της μάχης, καθώς τα στρατεύματά της αποτυγχάνουν να κερδίσουν έδαφος.

«Το γεγονός και μόνο ότι η Ρωσία καταφεύγει στην ενεργειακή τρομοκρατία δείχνει την αδυναμία του εχθρού μας» είπε.

«Δεν μπορούν να νικήσουν την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, έτσι προσπαθούν να λυγίσουν τους ανθρώπους μας με αυτόν τον τρόπο» είπε.

Η Ρωσία από την πλευρά της επιβεβαίωνει ότι στοχεύει σε ουκρανικές δομές ενέργειας.

Οι καταγγελίες Ζελένσκι ακολούθησαν τις αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από την Χερσώνα, γεγονός που θα σηματοδοτούσε τεράστια ήττα για την Ρωσία.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «ενεργειακή τρομοκρατία»- 4,5 εκατ. πολίτες χωρίς ρεύμα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ο Ρώσος αξιωματούχο, Kirill Stremousov, που βρίσκεται στη Χερσώνα, είπε στα ρωσικά Μέσα, ότι είναι πιθανό η Μόσχα να ανακαλέσει τα στρατεύματά της από την περιοχή.

Επιπλέον, αξιωματούχος της Δύσης, σημείωσε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αποσυρθεί από την πόλη.

Αντί να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης, είπαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτίζουν τις αμυντικές γραμμές τους στον Δνείπερο ποταμό, ως μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής κίνησης να φτιάξουν μία μεγαλύτερη αμυντική γραμμή στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, πριν την έλευση του χειμώνα.

Προς το παρόν είναι δύσκολο να γνωρίζει ακριβώς κανείς τι συμβαίνει μέσα στην πόλη ωστόσο ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι τράπεζες έχουν αδειάσει και τα μουσεία έχουν λεηλατηθεί.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τον Μάρτιο την πόλη σε μία από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές της ρωσικής εισβολής.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ