Ο Ζελένσκι καλεί Τραμπ στην Ουκρανία πριν από οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι καλεί Τραμπ στην Ουκρανία πριν από οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία Facebook Twitter
Βολοντίμιρ Ζελένσκι/ Φωτ.: EPA
0

Ισχυρό μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας τον να επισκεφθεί τη χώρα πριν από οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ή ειρηνευτική διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.

«Παρακαλώ, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ή ξεκινήσει οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης, ελάτε να δείτε από κοντά τους ανθρώπους, τους στρατιώτες, τα νοσοκομεία, τις εκκλησίες και τα παιδιά που σκοτώθηκαν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο αμερικανικό δίκτυο CBS και την εκπομπή 60 Minutes.

Η συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου είχε καταγραφεί πριν από τη φονική ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 117, μεταξύ τους αρκετά παιδιά.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για ειρηνευτική προσέγγιση με τη Μόσχα, δήλωσε πως ενημερώθηκε ότι η επίθεση ήταν «λάθος», χωρίς όμως να προσδιορίσει την πηγή αυτής της πληροφορίας. Ωστόσο, το Κίεβο εμφανίζεται σκεπτικό ως προς τη βούληση της Μόσχας για εκεχειρία και προειδοποιεί πως οι συνομιλίες ενδέχεται να αξιοποιηθούν από τη Ρωσία ως εργαλείο αποσταθεροποίησης.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, έχει πραγματοποιήσει ήδη τρεις συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, έχει μεταβεί στο Κίεβο για να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας με αντάλλαγμα πρόσβαση στα ουκρανικά μεταλλεύματα — πρόταση που απέρριψε ο Ζελένσκι.

Η επίθεση στη Σούμι έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ευρωπαίους ηγέτες. Ο επερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, έκανε λόγο για «σοβαρό έγκλημα πολέμου», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε τη «θρασύτατη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και του διεθνούς δικαίου» από τη Ρωσία.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Κομισιόν, που χαρακτήρισε την επίθεση «βαρβαρότητα», αλλά και του Βρετανού πρωθυπουργού σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δήλωσε «αποτροπιασμένος».

Ο ΟΗΕ, μέσω του εκπροσώπου του Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε «βαθύ σοκ και συναγερμό», καλώντας για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά αμάχων και πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Η αιματηρότερη επίθεση του 2025

Η επίθεση της Κυριακής ήταν η πιο φονική επίθεση κατά αμάχων στην Ουκρανία για το 2025. Υπενθυμίζεται πως στις 4 Απριλίου, άλλη μία ρωσική επίθεση στην πόλη Κρίβι Ριχ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 20 ανθρώπους και τραυματίσει 61. Από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής το 2022, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους ή τραυματιστεί, ενώ σχεδόν 7 εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν σήμερα ως πρόσφυγες.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση του ότι η ειρήνη θα πρέπει να επιτευχθεί μόνο υπό ουκρανικούς όρους, με πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας του.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Ο πρίγκιπας Τζορτζ έκανε μια απρόσμενη εμφάνιση στην ίδια ηλικία που ο πρίγκιπας και μελλοντικός βασιλιάς της Βρετανίας Ουίλιαμ, άρχισε να δίνει το παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Διεθνή / Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρευρέθηκε σε σημαντική συνάντηση στο Κρεμλίνο και δεν αποτελεί μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο των G20, γεγονός που εγείρει εικασίες
LIFO NEWSROOM
Ιστορική αλλά διακριτική επίσκεψη αλ Σάρα στον Λευκό Οίκο: «Ο Τραμπ θέλει να δείξει πως δεν είναι πλέον τρομοκράτης»

Διεθνή / Ιστορική αλλά διακριτική η επίσκεψη αλ Σαράα στον Λευκό Οίκο: «Ο Τραμπ θέλει να δείξει πως δεν είναι πλέον τρομοκράτης»

Οι ΗΠΑ «επιτρέπουν στη Συρία να ξαναρχίσει τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός ως προς τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας»
LIFO NEWSROOM
Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διεθνή / Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η απόφαση έχει προκαλέσει αγωνία σχετικά με τους ηλικιωμένους επιβάτες, οι οποίοι ενδέχεται να μην διαθέτουν ή να μην είναι σε θέση να χειρίζονται ένα smartphone
LIFO NEWSROOM