Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν απαντά στον Τραμπ που ζήτησε απομόνωση της χώρας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν απαντά στον Τραμπ που ζήτησε απομόνωση της χώρας Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις συμφωνίες για πωλήσεις όπλων που έκλεισε στην Σαουδική Αραβία έναντι εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Τα σχόλια του ιρανού υπουργού Εξωτερικών έγιναν λίγες ώρες αφού ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες να ενωθούν για να νικήσουν του «ισλαμιστές εξτρεμιστές», αφού ζήτησε την απομόνωση του Ιράν ως σπόνσορα της τρομοκρατίας μία ημέρα μετά την επανεκλογή του μεταρρυθμιστή Χασάν Ροχανί στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.


«Το Ιράν- με φρέσκες πραγματικές εκλογές- δέχθηκε επίθεση από @POTUS σε αυτό το προπύργιο της δημοκρατίας και της μετριοπάθειας. Εξωτερική πολιτική ή απλώς το άρμεγμα του KSA (Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας) για $480Β;», έγραψε ο Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να απομονώσουν το Ιράν σε ομιλία του στο Ριάντ ενώπιον 55 εκπροσώπων μουσουλμανικών χωρών, ανάμεσά στους οποίους 37 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

«Περιμένοντας από το ιρανικό καθεστώς να δείξει την βούληση να γίνει εταίρος στην ειρήνη, όλες οι χώρες που έχουν συναίσθηση της ευθύνης οφείλουν να εργασθούν από κοινού για να απομονώσουν το Ιράν», είπε ο Τραμπ κατηγορώντας την Τεχεράνη για «υποδαύλιση της φωτιάς του θρησκευτικού πολέμου και της τρομοκρατίας». Λίγα λεπτά πριν, ο βασιλιάς Σαλμάν της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας είχε επίσης εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράν το οποίο χαρακτήρισε «αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τρομοκρατίας».


Ο σαουδάραβας μονάρχης προχώρησε μέχρι να υποστηρίξει ότι «το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις και κινήματα όπως η (λιβανική σιιτική οργάνωση ) Χεζμπολάχ, το σιιτικό κίνημα των Χούτι της Υεμένης, αλλά και (σουνιτικές τζιχαντιστικές) οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και άλλες.


Ο Τραμπ από την πλευρά του κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να αγωνισθούν με αποφασιστικότητα κατά του «ισλαμιστικού εξτρεμισμού», βλέποντας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μία μάχη ανάμεσα «στο καλό και το κακό».

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά του Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, προς τέρψιν των σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου για τις οποίες η Τεχεράνη είναι ο μεγάλος σιιτικός εχθρός. Ο Τραμπ δήλωσε κομιστής ενός μηνύματος «φιλίας, ελπίδας και αγάπης» εκ μέρους του αμερικανικού λαού και τόνισε την συμβολική αξία της επίσκεψής του, της πρώτης ως προέδρου των ΗΠΑ, στην «καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου».


Ερχόμενος σε απόλυτη ρήξη με την ρητορική της προεκλογικής του εκστρατείας που τον έφερε μέχρι τον Λευκό Οίκο, κατά την διάρκεια της οποίας είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «το ισλάμ μας σιχαίνεται», ο Τραμπ επέμεινε στο γεγονός ότι η μάχη «δεν είναι μία μάχη μεταξύ θρησκειών». «Είμαι μία μάχη μεταξύ βάρβαρων εγκληματιών που προσπαθούν να εξοντώσουν την ανθρώπινη ζωή και καλούς ανθρώπους όλων των θρησκειών που προσπαθούν να την προστατεύσουν», είπε και επέμεινε ως προς την ανάγκη για τα κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου να διαδραματίσουν ενεργητικό ρόλο στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.


Ο Τραμπ κάλεσε τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών «να αντιμετωπίσουν την κρίση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού», αλλάζοντας την μέχρι σήμερα προσφιλή του έκφραση «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία».
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθυνόμενος σε δεκάδες ηγέτες χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο για την καταπάτησή τους.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχωρεί αύριο για το Ισραήλ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας που θα τον οδηγήσει επίσης στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στην συνέχεια στο Βατικανό, στις Βρυξέλλες και την Σικελία για τις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ομάδας των 7.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM