Ο Τραμπ θα επιδιώξει τη θανατική ποινή σε «βιαστές, δολοφόνους και κτήνη»

Ο Τραμπ θα επιδιώξει τη θανατική ποινή σε «βιαστές, δολοφόνους και κτήνη» Facebook Twitter
0

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα δώσει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης όταν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου να «επιδιώξει σθεναρά» την επιβολή της θανατικής ποινής για να προστατεύσει τους Αμερικάνους από «βίαιους βιαστές, δολοφόνους και κτήνη».

«Μόλις ορκιστώ, θα δώσω εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώξει σθεναρά την θανατική ποινή για να προστατεύσει τις αμερικανικές οικογένειες και τα παιδιά από άγριους βιαστές, δολοφόνους και κτήνη», είπε ο Τραμπ, ανέκαθεν υπέρμαχος της θανατικής ποινής.

Η δήλωση Τραμπ στο Truth Social (μέσο κοινωνικής δικτύωσης ιδιοκτησίας του) έρχεται μία ημέρα αφότου ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετέτρεψε 37 θανατικές ποινές σε ισόβια κάθειρξη. Οι 37 θανατοποινίτες είχαν καταδικαστεί από ομοσπονδιακά δικαστήρια. Ο Μπάιντεν ανέστειλε τις εκτελέσεις καταδικασμένων από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.

Στις αρχές Δεκεμβρίου περισσότερες από 130 οργανώσεις, ανάμεσά τους η ACLU και η Διεθνής Αμνηστία ΗΠΑ, υπενθύμισαν στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ τη δέσμευση που είχε κάνει κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2020 κατά της θανατικής ποινής. Οι οργανώσεις αυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για ένα «κύμα εκτελέσεων» μετά την επιστροφή Τραμπ στην προεδρία.

Σε αντίθεση με τα εκτελεστικά διατάγματα, οι αποφάσεις επιείκειας δεν μπορούν να ανατραπούν από τον διάδοχο του προέδρου, αν και η θανατική ποινή μπορεί να επιδιωχθεί πιο επιθετικά σε μελλοντικές υποθέσεις. Η μεταβατική ομάδα Τραμπ κατήγγειλε χθες την απόφαση Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς την απεχθή απόφαση που ευνοεί καταδίκους που είναι «από τους χειρότερους δολοφόνους στον κόσμο».

Οι εκτελέσεις καταδικασμένων από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη είναι σπάνιες στις ΗΠΑ, με τις περισσότερες να γίνονται από τις πολιτείες. Από τους περίπου 2.300 θανατοποινίτες στις ΗΠΑ, μόνο οι 40 έχουν καταδικαστεί από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, πριν από τη σημερινή ανακοίνωση. Οι τελευταίες ομοσπονδιακές εκτελέσεις έγιναν επί προεδρίας Τραμπ: Έπειτα από 17 χρόνια διακοπής, 13 καταδικασμένοι εκτελέστηκαν από τις 14 Ιουλίου 2020 ως τις 16 Ιανουαρίου 2021, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη διάρκεια μίας προεδρικής θητείας στις ΗΠΑ τα τελευταία 120 χρόνια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM