Μπάιντεν: Μετατρέπει τις ποινές 37 θανατοποινιτών σε ισόβια κάθειρξη

Μπάιντεν: Μετατρέπει τις ποινές 37 θανατοποινιτών σε ισόβια κάθειρξη Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε σήμερα τη μετατροπή των ποινών 37 θανατοποινιτών σε ισόβια κάθειρξη, ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η απόφαση έρχεται λιγότερο από έναν μήνα πριν την επιστροφή του υπέρμαχου της θανατικής ποινής, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Η συγκεκριμένη κίνηση αφορά καταδικασμένους από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, οι οποίοι πλέον θα εκτίσουν ποινές ισοβίων χωρίς δυνατότητα υφ’ όρων απόλυσης. Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με το μορατόριουμ που είχε επιβληθεί στις εκτελέσεις από τον Μάιο του 2021, το οποίο εξαιρεί περιπτώσεις τρομοκρατίας και μαζικών ανθρωποκτονιών με κίνητρο το μίσος.

«Καταδικάζω αυτές τις εγκληματικές πράξεις και συμμερίζομαι τη θλίψη των οικογενειών των θυμάτων. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να σταματήσουμε την επιβολή της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο», δήλωσε ο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας πως η απόφασή του βασίζεται στη συνείδηση και την εμπειρία του.

Από τους συνολικά 40 θανατοποινίτες που βρίσκονται στον διάδρομο των μελλοθανάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρεις εξαιρέθηκαν από την απόφαση: ο Ντζοχάρ Τσαρνάεφ, δράστης της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο Ντίλαν Ρουφ, υπέρμαχος της λευκής ανωτερότητας που σκότωσε εννέα Αφροαμερικανούς σε εκκλησία, και ο Ρόμπερτ Μπάουερς, δράστης του μακελειού σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ.

Η απόφαση του Μπάιντεν έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του επανέφερε τις εκτελέσεις μετά από 17 χρόνια παύσης. Μάλιστα, επί προεδρίας του εκτελέστηκαν 13 άτομα, ο μεγαλύτερος αριθμός σε μία θητεία προέδρου τα τελευταία 120 χρόνια.

Εν μέσω της επιστροφής Τραμπ και των δηλώσεών του για επέκταση της θανατικής ποινής σε περιπτώσεις μεταναστών, διακινητών ναρκωτικών και ανθρώπων, ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενο «κύμα εκτελέσεων».

Στις ΗΠΑ, η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 πολιτείες, ενώ σε έξι ακόμη έχει επιβληθεί μορατόριουμ. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν πραγματοποιηθεί 25 εκτελέσεις, όλες σε πολιτειακό επίπεδο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY
Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Διεθνή / Ισραηλινή μονάδα επιχειρεί να δυσφημίσει δημοσιογράφους της Γάζας ως μαχητές της Χαμάς

Η αποκαλυπτική έρευνα του +972 Magazine αποκαλύπτει τη «μονάδα νομιμοποίησης» του ισραηλινού στρατού, που σπιλώνει τη φήμη δημοσιογράφων της Γάζας για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες τους
LIFO NEWSROOM