Ο Τραμπ είναι σίγουρος ότι ένα τείχος στα ιρλανδικά σύνορα θα λύσει το πρόβλημα του Brexit

Ο Τραμπ είναι σίγουρος ότι ένα τείχος στα ιρλανδικά σύνορα θα λύσει το πρόβλημα του Brexit Facebook Twitter
EPA / Φωτό Αρχείου
2

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ ότι το πρόβλημα του Brexit στη χώρα του θα λυθεί με ένα «τείχος».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας, ο Τραμπ παρέβαλε τα ιρλανδικά σύνορα με τα σύνορα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Κατά μήκος αυτών των συνόρων ο Τραμπ θέλει να υψώσει ένα «αντιμεταναστευτικό τείχος». Αντίθετα, τα ιρλανδικά σύνορα είναι ανοικτά και η κυκλοφορία προσώπων και αγαθών ανεμπόδιστη, αφού μέχρι στιγμής η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Δουβλίνο φοβάται αντίθετα με τον Τραμπ ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση στις 31 Οκτωβρίου θα οδηγούσε στην επιστροφή του «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, και για σας και για το τείχος σας, τα σύνορά σας. Θέλω να πω, βρισκόμαστε κι εμείς επίσης σε δύσκολη κατάσταση με τα σύνορα στις ΗΠΑ, το ίδιος κι εσείς. Αλλά άκουσα να λένε ότι όλα θα πάνε καλά εδώ», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας στο πλευρό του Λίο Βαράντκαρ.

«Νομίζω ότι αν υπάρχει κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε, φυσικά, είναι ένα τείχος ή ένα σύνορο», του απάντησε Ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Ναι, πιστεύω ότι αυτό θέλετε. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα είναι καλός», απάντησε ο Τραμπ κάνοντας την «εκτίμηση» ότι το Brexit «θα πάει καλά» για την Ιρλανδία.

Επιεικής και ευγενής ο Λίο Βαράντκαρ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση: «Είναι ο πρόεδρος της Αμερικής και υπάρχουν 200 χώρες στον κόσμο...πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν γι΄αυτόν να έχει βαθιά και λεπτομερή γνώση των προβλημάτων κάθε χώρας...».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε χθες το απόγευμα στην Ιρλανδία έχοντας ολοκληρώσει την τριήμερη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο με την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της Απόβασης στην Νορμανδία στο Πόρτσμουθ.

Αλλά η συνάντηση με τον ιρλανδό πρωθυπουργό έβγαλε και άλλο ανέκδοτο: ο Τραμπ ήθελε η συνάντησή τους να γίνει στο ξενοδοχειακό συγκρότημα που διατηρεί ο μεγιστάνας μαζί με γήπεδο του γκολφ στο Ντούνμπεργκ της δυτικής Ιρλανδίας. Ο Λίο Βαράνκταρ, μη θέλοντας να συμμετάσχει στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων του Τραμπ, αντιπρότεινε έναν πύργο της περιοχής. Τελικά, η συμβιβαστική λύση ήταν η αίθουσα VIP του αεροδρομίου του Σάνον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
"Είναι ο πρόεδρος της Αμερικής και υπάρχουν 200 χώρες στον κόσμο...πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν γι΄αυτόν να έχει βαθιά και λεπτομερή γνώση των προβλημάτων κάθε χώρας... "Κοινως παλι μ@λακια πεταξε ο Τραμπ, απλα δεν τον ενδιαφερει να ξερει τι γινεται στις αλλες χωρες αρκει να πουλησει την δικια του γνωμη.