ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκηρύξει τη συνωμοσιολογική QAnon - Οι θεωρίες για παιδεραστία και σατανισμό

Ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκηρύξει τη συνωμοσιολογική QAnon - Οι θεωρίες για παιδεραστία και σατανισμό Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε για ακόμη μια φορά να καταδικάσει την QAnon. 

O πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε χθες Πέμπτη ότι δεν γνωρίζει «τίποτε» για αυτή την περιθωριακή ομάδα που διασπείρει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας μέσω πολλών ιστότοπων και θα πρέπει να «μελετήσει» το ζήτημα.

«Δεν ξέρω τίποτα για την QAnon», αποκρίθηκε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ομάδα αυτή οπαδών διαφόρων θεωριών συνωμοσίας κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης που αναμεταδιδόταν απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Γνωρίζει πάντως, πρόσθεσε, πως τα μέλη της ομάδας αυτής «είναι πάρα πολύ εναντίον της παιδεραστίας, την πολεμούν πολύ σκληρά», και θα χρειαστεί να «μελετήσει το θέμα».

Η QAnon, ως πρότινος εντελώς περιθωριακή ομάδα με ακροδεξιές απόψεις, αυξάνει την επιρροή της τελευταία. Ανάμεσα στις απίθανες θεωρίες που διακινεί είναι πως ο Τραμπ πολεμάει εναντίον μιας παγκόσμιας ελίτ παιδεραστών σατανιστών που ενέχονται σε κύκλωμα εμπορίας ανηλίκων.

Τo νεφέλωμα θεωριών συνωμοσίας QAnon, γεννήθηκε σε φιλοτραμπικούς κύκλους στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 και πλέον εξαπλώνεται και στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενο τους φόβους που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Η θεωρία QAnon, το όνομα προέρχεται από τον Q, έναν μυστηριώδη δημόσιο λειτουργό που υποτίθεται ότι αγωνίζεται για την ματαίωση της συνωμοσίας, καταγγέλλει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνονται από σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες είναι αναμεμειγμένες σε διεθνή παιδοφιλικά δίκτυα και επιδιώκουν την σύσταση μίας «νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων».

Μόνον ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άλλωστε ποτέ δεν απέρριψε το νεφέλωμα QAnon, θα μπορούσε να νικήσει αυτήν την συνωμοσία.

 

Εξάπλωση της QAnon και στην Ευρώπη 

Το φαινόμενο, πολύ γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει ακόμη περιθωριακό στην Ευρώπη, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει εξασφαλίσει υπερβάλλουσα προβολή. Οι θεωρίες συνωμοσίας του νεφελώματος έχουν διεισδύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελούν τα σημεία επώασής της, όμως τα συνθήματά του ακούσθηκαν και κατά την διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων κατά των υγειονομικών μέτρων στην Γερμανία, το Λονδίνο, το Παρίσι.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας QAnon εξαπλώνονται στην Ευρώπη», όπου η πανδημία «χρησίμευσε ως καταλύτης», διαπίστωνε στα τέλη του Ιουλίου έκθεση του Newsguard, οργανισμού ανάλυσης των ενημερωτικών site. «Η περίοδος αβεβαιότητας, το κλίμα άγχους, αποτελούν γόνιμο έδαφος», δήλωσε τον Σεπτέμβριο γαλλική κυβερνητική πηγή, κάνοντας λόγο για μία «ακραία και ιδεολογικού χαρακτήρα παρεκτροπή».

Η QAnon προσαρμόζεται στις πολιτικές πραγματικότητες, όπως στην Γαλλία και την Γερμανία, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζονται ως «πιόνια» του «βαθέος κράτους». Αυτή η ευκολία προσαρμογής του επιτρέπει να αυξάνει την προβολή του.

«Η QAnon είναι σφουγγάρι θεωριών συνωμοσίας. Όλα χωρούν. Από τις αντισημιτικές θεωρίες μέχρι το 5G και τις μάσκες, περνώντας από την επιστημονική φαντασία... το φάσμα απορρόφησης είναι τεράστιο» και οι διαφορετικές θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτούν ή μία την άλλη, σύμφωνα δηλώσεις που έκανε τον περασμένο μήνα ο Tristan Mendes France, που διδάσκει ψηφιακές κουλτούρες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/dpa

Διεθνή
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ