Ο Τραμπ αρνείται να καταθέσει στη δίκη στη Γερουσία- Απέρριψε το αίτημα

Ο Τραμπ αρνείται να καταθέσει στη δίκη στη Γερουσία- Απέρριψε το αίτημα Facebook Twitter
EPA
0

Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ απέρριψαν το αίτημα να καταθέσει ενόρκως, οικειοθελώς, ο πρώην πρόεδρος στη δίκη στη Γερουσία, στην οποία είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για υποκίνηση εξέγερσης, για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ο Τζέιμι Ράσκιν, ο Δημοκρατικός, επικεφαλής της διαδικασίας της Βουλής για την παραπομπή του Τραμπ, με επιστολή του ζήτησε να καταθέσει ενόρκως στη δίκη, επισημαίνοντας ότι αν αρνηθεί να το κάνει θα βγει αρνητικό συμπέρασμα από την απροθυμία του.

Μόλις έγινε γνωστή η επιστολή, οι δικηγόροι του Τραμπ δεν άργησαν να απορρίψουν το αίτημα για το οποίο ανέφεραν ότι δείχνει πως η Βουλή δεν μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς εναντίον του πρώην προέδρου.

«Η χρήση του Συντάγματός μας για να μία δήθεν διαδικασία παραπομπής είναι υπερβολικά σοβαρή για να προσπαθείτε να παίξετε αυτά τα παιχνίδια», έγραψαν στην απάντηση οι δικηγόροι του Τραμπ, Μπρους Κάστος και Ντέιβιντ Σόεν.

Ο Τζέισον Μίλερ, σύμβουλος του πρώην προέδρου, επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ απέρριψε το αίτημα και δήλωσε ότι «δεν θα καταθέσει σε μία αντισυνταγματική διαδικασία».

Η δίκη στη Γερουσία ξεκινά στις 9 Φεβρουαρίου. Ο Τραμπ κατηγορείται για υποκίνηση εξέγερσης στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο όχλος των υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο. Αν καταδικαστεί, η Γερουσία μπορεί να κάνει δεύτερη ψηφοφορία που τον αποκλείει από μελλοντική υποψηφιότητα σε εκλογές.

Στην επιστολή του, ο Ράσκιν του ζήτησε να καταθέσει επειδή απέρριψε τους ισχυρισμούς της Βουλής ότι υποκίνησε εξέγερση.

«Πριν από δύο ημέρες καταθέσατε απάντηση στην οποία αρνείστε πολλούς αληθινούς ισχυρισμούς που αναφέρονται στο άρθρο της παραπομπής. Με αυτό τον τρόπο προσπαθήσατε να θέσετε υπό συζήτηση κρίσιμα γεγονότα, παρά τις σαφείς και σαρωτικές αποδείξεις της συνταγματικής παραβίασής σας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αμφισβητείτε αυτούς τους αληθινούς ισχυρισμούς, σας γράφω για να σας καλέσω να καταθέσετε ενόρκως, είτε πριν ή είτε κατά τη διάρκεια της δίκης στη Γερουσία, αναφορικά με τη συμπεριφορά σας στις 6 Ιανουαρίου 2021», έγραψε ο Ράσκιν.

Το ερώτημα τώρα, έπειτα από την απόρριψη του αιτήματος, είναι αν οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να τον αναγκάσουν να καταθέσει, κλητεύοντας τον Τραμπ. Η επιστολή του Ράσκιν δεν έκανε αναφορά σε αυτό. Όμως, προειδοποίησε ότι «διατηρούμε όλα τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να διαπιστωθεί στη δίκη ότι η άρνησή σας να καταθέσετε υποστηρίζει ένα ισχυρό αρνητικό συμπέρασμα αναφορικά με τις πράξεις σας».

Σε δηλώσεις του, ο Ράσκιν αρνήθηκε να απαντήσει αν θα κλητεύσει τον Τραμπ. «Σήμερα του προσφέραμε την ευκαιρία να καταθέσει για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και αρνήθηκε να το κάνει. Παρά τη ρητορική των δικηγόρων του, όποιος αξιωματούχος κατηγορείται ότι υποκίνησε ένοπλη βία εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα έπρεπε να καλωσορίσει την ευκαιρία να καταθέσει ανοιχτά και ειλικρινά, αν είχε μια δικαιολογία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι στη δίκη θα αποδειχθεί ότι η συμπεριφορά του Τραμπ «ήταν αδικαιολόγητη». Η άμεση άρνησή του να καταθέσει, συμπλήρωσε, «λέει πολλά και απλά δημιουργεί ένα αρνητικό συμπέρασμα που υποστηρίζει την ενοχή του».

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ