Ο σιδηρόδρομος των 100 δισ. δολαρίων που περνάει μέσα από την έρημο

Ο σιδηρόδρομος 100 δισ. δολαρίων μέσα στην έρημο Facebook Twitter
Φωτ.: The B1M
0

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρότζεκτ είναι υπό κατασκευή στη μέση της ερήμου. Λόγος για σιδηροδρομικό δίκτυο 2.000 χιλιομέτρων για τη σύνδεση χωρών της Μέσης Ανατολής.

Κατασκευαστής το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), το οποίο αποτελείται από τις πιο πλούσιες χώρες της περιοχής: Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ και Ομάν.

Οι δοκιμασίες πολλές, αλλά οι δυνατότητες πολύ περισσότερες και το Συμβούλιο επενδύει πολλά δισεκατομμύρια για να υλοποιήσει το όραμά του. Ο σιδηρόδρομος έχει τη δυνατότητα να ενώσει τον Κόλπο, να αναδιαμορφώσει τον τομέα των μεταφορών, να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και, εν γένει, να αποτελέσει την «αυγή» μίας νέας εποχής οικονομικής ανάπτυξης.

Η πρόταση για την κατασκευή έγινε δεκτή το 2009 και στόχος είναι να περνάει η γραμμή από αυτές τις έξι χώρες. Το τελικό κόστος υπολογίζεται γύρω στα 100 με 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το αφιλόξενο περιβάλλον της ερήμου αποτελεί, ίσως, τη μεγαλύτερη δοκιμασία. Αλλά υπάρχουν λύσεις για να «τιθασευτεί» όπως η μετατροπή των αμμοθινών σε πηλό. Η διαδικασία αυτή, όμως, θέλει χρόνο και μεγάλη προσοχή.

Βασικό ρόλο στην τελική λειτουργία της γραμμής θα παίξει το Etihad Railway, η σιδηροδρομική υπηρεσία των ΗΑΕ, που είχε τεθεί σε λειτουργία. Πρόκειται για μια σιδηροδρομική γραμμή επιβατικών και εμπορικών βαγονιών 1.200 χλμ. και κόστους 11 δισ. δολαρίων, που εκτείνεται στα Εμιράτα και συνδέει τον Κόλπο του Ομάν με τον Περσικό Κόλπο.

Ο σιδηρόδρομος 100 δισ. δολαρίων μέσα στην έρημο Facebook Twitter
The B1M

Η κατασκευή του Etihad Railway συνεχίζεται, ενώ η γραμμή του GCC τα πράγματα δεν κυλούν ρόδινα. Οι εργασίες ανεστάλησαν προσωρινώς και μετά την πανδημία και την αύξηση των τιμών της ενέργειας, παρατηρούνται περαιτέρω καθυστερήσεις με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM