Ο σιδηρόδρομος των 100 δισ. δολαρίων που περνάει μέσα από την έρημο

Ο σιδηρόδρομος 100 δισ. δολαρίων μέσα στην έρημο Facebook Twitter
Φωτ.: The B1M
0

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρότζεκτ είναι υπό κατασκευή στη μέση της ερήμου. Λόγος για σιδηροδρομικό δίκτυο 2.000 χιλιομέτρων για τη σύνδεση χωρών της Μέσης Ανατολής.

Κατασκευαστής το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), το οποίο αποτελείται από τις πιο πλούσιες χώρες της περιοχής: Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ και Ομάν.

Οι δοκιμασίες πολλές, αλλά οι δυνατότητες πολύ περισσότερες και το Συμβούλιο επενδύει πολλά δισεκατομμύρια για να υλοποιήσει το όραμά του. Ο σιδηρόδρομος έχει τη δυνατότητα να ενώσει τον Κόλπο, να αναδιαμορφώσει τον τομέα των μεταφορών, να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και, εν γένει, να αποτελέσει την «αυγή» μίας νέας εποχής οικονομικής ανάπτυξης.

Η πρόταση για την κατασκευή έγινε δεκτή το 2009 και στόχος είναι να περνάει η γραμμή από αυτές τις έξι χώρες. Το τελικό κόστος υπολογίζεται γύρω στα 100 με 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το αφιλόξενο περιβάλλον της ερήμου αποτελεί, ίσως, τη μεγαλύτερη δοκιμασία. Αλλά υπάρχουν λύσεις για να «τιθασευτεί» όπως η μετατροπή των αμμοθινών σε πηλό. Η διαδικασία αυτή, όμως, θέλει χρόνο και μεγάλη προσοχή.

Βασικό ρόλο στην τελική λειτουργία της γραμμής θα παίξει το Etihad Railway, η σιδηροδρομική υπηρεσία των ΗΑΕ, που είχε τεθεί σε λειτουργία. Πρόκειται για μια σιδηροδρομική γραμμή επιβατικών και εμπορικών βαγονιών 1.200 χλμ. και κόστους 11 δισ. δολαρίων, που εκτείνεται στα Εμιράτα και συνδέει τον Κόλπο του Ομάν με τον Περσικό Κόλπο.

Ο σιδηρόδρομος 100 δισ. δολαρίων μέσα στην έρημο Facebook Twitter
The B1M

Η κατασκευή του Etihad Railway συνεχίζεται, ενώ η γραμμή του GCC τα πράγματα δεν κυλούν ρόδινα. Οι εργασίες ανεστάλησαν προσωρινώς και μετά την πανδημία και την αύξηση των τιμών της ενέργειας, παρατηρούνται περαιτέρω καθυστερήσεις με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχθηκε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχθηκε την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα

«Σημαντική η στήριξη του βασιλιά Κάρολου για τον ουκρανικό λαό», τόνισε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας στην βασίλισσα Καμίλα - Με τον Κάρολο ασθενή η Καμίλα παίρνει τα ηνία του βασιλικού οίκου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το παλάτι διαψεύδει τις θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: Η πριγκίπισσα αναρρώνει και είναι καλά

Διεθνή / Το παλάτι διαψεύδει τις θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον: Η πριγκίπισσα αναρρώνει και είναι καλά

Με νέες δηλώσεις το παλάτι του Κένσινγκτον υποστηρίζει πως η πριγκίπισσα είναι καλά και θα επιστρέψει στα βασιλικά καθήκοντα τον προκαθορισμένο χρόνο, δηλαδή μετά το Πάσχα - Πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρίγκιπα Ουίλιαμ μετά τα βραβεία BAFTA, στις 18 Φεβρουαρίου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ