Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε - και πιθανώς διέταξε - τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

 

Η αποχαρακτηριμένη αναφορά της δολοφονίας, που δόθηκε σήμερα στο Κογκρέσο από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε απόλυτα τις υποψίες ότι ο 35χρονος μελλοντικός βασιλιάς είχε προσωπική ευθύνη στην βίαιη και προμελετημένη δολοφονία ενός από τους πιο εξέχοντες επικριτές του.

 

Η αξιολόγηση, η οποία δημοσιεύθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις πληροφορίες που συγκέντρωσε η CIA, αναφέρει ότι οι υπηρεσίες αξιολόγησαν ότι «ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι».

 

Βασίστηκε στην εκτίμηση για τον «έλεγχο του πρίγκιπα στη λήψη αποφάσεων στο βασίλειο, στην άμεση ανάμειξη ενός βασικού συμβούλου και μελών της ομάδας προστασίας του (πρίγκιπα» στην επιχείρηση, και την υποστήριξή του για τη χρήση βίαιων μέτρων για τη σιωπή των αντιφρονούντων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Κασόγκι».

 

Ενώ ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έχει αρνηθεί ότι διέταξε την δολοφονία ή ότι τη γνώριζε, η καταδικαστική εικόνα που απεικονίζεται από τη νέα έκθεση εγείρει σοβαρά νέα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ως κληρονόμου της Σαουδικής Αραβίας.

 

Η αποκάλυψη έρχεται περισσότερα από δύο χρόνια μετά την είσοδο του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο δημοσιογράφος είχε πάει για κάποια έγγραφα που θα του επέτρεπαν να παντρευτεί την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, Hadice Cengiz.

 

Ο Κασόγκι είχε λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν ασφαλής στην περίπτωση που πήγαινε στο προξενείο. Ωστόσο, αργότερα ήρθαν στην επιφάνεια αποκρουστικές λεπτομέρειες για την βίαιη δολοφονία του, που καταλήγει με τον διαμελισμό του πτώματός του. Ενός πτώματος, τα λείψανα του οποίου ακόμα δεν έχουν βρεθεί. 

 

Σε μια ηχογράφηση, δε, ένας στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Μοχάμεντ αναφέρεται στον δημοσιογράφο ως «αμνός για θυσία».

 

Η απόφαση για δημοσίευση της έκθεσης και η αναμενόμενη κίνηση για την έκδοση περαιτέρω δράσεων κατά της Σαουδικής Αραβίας, αντιπροσωπεύει την πρώτη μεγάλη απόφαση των κινήσεων που θα ακολουθήσει η εξωτερική πολιτική της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

 

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι επιδιώκει να «αναβαθμίσει» τη σχέση του με το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος, με μια μεγάλη απόκλιση, ωστόσο, από τη στενή σχέση που είχε ο πρίγκιπας, με τον προκάτοχο του Μπάιντεν, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον σύμβουλο του Τραμπ και γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ.

 

Ο Τραμπ δε, φέρεται να καυχιέται στο παρελθόν, στον δημοσιογράφο της Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ, ότι είχε προστατεύσει τον πρίγκιπα από τον έλεγχο του Κογκρέσου, λέγοντας «Έσωσα τον κ@@ο του».

 

Η αναφορά αυτή των πληροφοριών των ΗΠΑ κυκλοφόρησε μετά την εντολή του Κογκρέσου. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε αγνοήσει το νόμο, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν από νωρίς είχε δηλώσει πρόθυμη να πράξει διαφορετικά.

 

Η αποκάλυψη της έκθεσης των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πρίγκιπα, αν και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι δεν είναι άμεσα σαφές ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει.

 

Ενώ η δολοφονία αρχικά αμαύρωσε τη φήμη του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, η ένθερμη υποστήριξη του Τραμπ προς τον Σαουδάραβα κληρονόμο, ακόμη και μετά τον απόηχο της δολοφονίας, ενίσχυσε την εικόνα και αποκατέστησε τη φήμη του.

 

Με πληροφορίες του Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr