Ο πυρηνικός φυσικός που μετέτρεψε επένδυση 1.000 δολαρίων σε δισεκατομμύριο –Ένας μεγιστάνας χαμηλού προφίλ

Subway Facebook Twitter
AP Photo/Jeff Roberson
0

Από την παιδική του ηλικία, ο Πίτερ Μπακ θυμόταν ένα κατάστημα σάντουιτς με το όνομα Amato's κοντά στο σπίτι του στο Μέιν. Οι μεγάλες ουρές έξω από την πόρτα του είχαν κάνει έντονη εντύπωση.

Μέχρι το 1965, ο Δρ. Μπακ ήταν ένας φυσικός που εργαζόταν σε σχέδια για πυρηνικούς σταθμούς. Όταν ο 17χρονος Φρεντ Ντελούκα, γιος ενός φίλου του, του ζήτησε συμβουλές για το πώς να πληρώσει για το κολέγιο, ο Μπακ θυμήθηκε αυτά τα σάντουιτς. Δάνεισε στον νεαρό 1.000 δολάρια και έγιναν συνεργάτες σε ένα μαγαζί με σάντουιτς που ονομαζόταν Pete's στο Bridgeport, Conn. Μέσω του επιθετικού franchising, εξελίχθηκε στη σημερινή αλυσίδα Subway, με σχεδόν 40.000 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Submarines ή subs, στις ΗΠΑ, ονομάζονται τα σάντουιτς που φτιάχνονται με μία στρογγυλή μπαγκέτα ψωμιού κομμένη στη μέση, καθώς το σχήμα τους θυμίζει υποβρύχιο. Εξ’ ου Από εκεί πήρε το όνομά της η επιχείρηση.

Ο Μπακ άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη, στα 90 του χρόνια, έχοντας αφήσει πίσω του περιουσία 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το Forbes.

Γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1930 στο Νότιο Πόρτλαντ του Μέιν και μεγάλωσε σε μια φάρμα που παρήγαγε μαρούλι, κολοκύθα και σέλινο. Στο Bowdoin College του Μέιν, σπούδασε οικονομικά και έλαβε προπτυχιακό δίπλωμα το 1952.

Στη συνέχεια γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη φυσική.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως πυρηνικός φυσικός, ο Δρ. Μπακ εργάστηκε σε εργαστήρια για την General Electric Co. και την United Nuclear Corp. στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και για τις Υπηρεσίες Πυρηνικής Ενέργειας στο Danbury, Conn.

Η επένδυσή του στη Subway δεν ήταν άμεση επιτυχία, όπως., ίσως, σκέφτονται πολλοί. «Δεν είχαμε κέρδος για 15 χρόνια», είχε πει ο Δρ Μπακ στη Wall Street Journal το 2014.

Όταν ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal ζούσε στο Danbury και οδηγούσε ένα αυτοκίνητο 17 ετών. Όπως είχε πει, έτρωγε τουλάχιστον πέντε σάντουιτς Subway την εβδομάδα. Όταν ρωτήθηκε αν ήταν δισεκατομμυριούχος, ο Δρ Μπακ απάντησε: «Ναι, υποθέτω ότι ναι». Ακόμα κι έτσι, είπε, «Μπορώ να πάω οπουδήποτε στο Danbury και κανείς δεν με αναγνωρίζει».

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, ο τζίρος των καταστημάτων Subway στις ΗΠΑ περιορίζεται εξαιτίας του ανταγωνισμού. Πέρυσι, οι πωλήσεις στα Subway των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 8,3 δισ. δολάρια, από 12,3 δισ. δολάρια που ήταν το 2013.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM