Ο πυρηνικός φυσικός που μετέτρεψε επένδυση 1.000 δολαρίων σε δισεκατομμύριο –Ένας μεγιστάνας χαμηλού προφίλ

Subway Facebook Twitter
AP Photo/Jeff Roberson
0

Από την παιδική του ηλικία, ο Πίτερ Μπακ θυμόταν ένα κατάστημα σάντουιτς με το όνομα Amato's κοντά στο σπίτι του στο Μέιν. Οι μεγάλες ουρές έξω από την πόρτα του είχαν κάνει έντονη εντύπωση.

Μέχρι το 1965, ο Δρ. Μπακ ήταν ένας φυσικός που εργαζόταν σε σχέδια για πυρηνικούς σταθμούς. Όταν ο 17χρονος Φρεντ Ντελούκα, γιος ενός φίλου του, του ζήτησε συμβουλές για το πώς να πληρώσει για το κολέγιο, ο Μπακ θυμήθηκε αυτά τα σάντουιτς. Δάνεισε στον νεαρό 1.000 δολάρια και έγιναν συνεργάτες σε ένα μαγαζί με σάντουιτς που ονομαζόταν Pete's στο Bridgeport, Conn. Μέσω του επιθετικού franchising, εξελίχθηκε στη σημερινή αλυσίδα Subway, με σχεδόν 40.000 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Submarines ή subs, στις ΗΠΑ, ονομάζονται τα σάντουιτς που φτιάχνονται με μία στρογγυλή μπαγκέτα ψωμιού κομμένη στη μέση, καθώς το σχήμα τους θυμίζει υποβρύχιο. Εξ’ ου Από εκεί πήρε το όνομά της η επιχείρηση.

Ο Μπακ άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη, στα 90 του χρόνια, έχοντας αφήσει πίσω του περιουσία 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το Forbes.

Γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1930 στο Νότιο Πόρτλαντ του Μέιν και μεγάλωσε σε μια φάρμα που παρήγαγε μαρούλι, κολοκύθα και σέλινο. Στο Bowdoin College του Μέιν, σπούδασε οικονομικά και έλαβε προπτυχιακό δίπλωμα το 1952.

Στη συνέχεια γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη φυσική.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως πυρηνικός φυσικός, ο Δρ. Μπακ εργάστηκε σε εργαστήρια για την General Electric Co. και την United Nuclear Corp. στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και για τις Υπηρεσίες Πυρηνικής Ενέργειας στο Danbury, Conn.

Η επένδυσή του στη Subway δεν ήταν άμεση επιτυχία, όπως., ίσως, σκέφτονται πολλοί. «Δεν είχαμε κέρδος για 15 χρόνια», είχε πει ο Δρ Μπακ στη Wall Street Journal το 2014.

Όταν ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal ζούσε στο Danbury και οδηγούσε ένα αυτοκίνητο 17 ετών. Όπως είχε πει, έτρωγε τουλάχιστον πέντε σάντουιτς Subway την εβδομάδα. Όταν ρωτήθηκε αν ήταν δισεκατομμυριούχος, ο Δρ Μπακ απάντησε: «Ναι, υποθέτω ότι ναι». Ακόμα κι έτσι, είπε, «Μπορώ να πάω οπουδήποτε στο Danbury και κανείς δεν με αναγνωρίζει».

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, ο τζίρος των καταστημάτων Subway στις ΗΠΑ περιορίζεται εξαιτίας του ανταγωνισμού. Πέρυσι, οι πωλήσεις στα Subway των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 8,3 δισ. δολάρια, από 12,3 δισ. δολάρια που ήταν το 2013.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM