ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ο πρίγκιπας Χάρι σκέφτεται να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα - Τι χάνει αν γίνει Αμερικανός πολίτης

Ο πρίγκιπας Χάρι σκέφτεται να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα - Τι χάνει αν γίνει Αμερικανός πολίτης Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε μια νέα αποκάλυψη προέβη την Παρασκευή ο λαλίστατος πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος μετά το Megxit και την μόνιμη μετακόμιση στις ΗΠΑ μαζί με την Αμερικανίδα σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, δεν φείδεται αποκαλύψεων για τη δική του ζωή στο παλάτι αλλά και για την βρετανική βασιλική οικογένεια. Την Παρασκευή σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Good Morning America του ABC News ο δούκας του Σάσεξ και πέμπτος στην διαδοχή του θρόνου της Γηραιάς Αλβιώνας δήλωσε πως σκέφτεται να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα καθώς «η ζωή στις ΗΠΑ είναι υπέροχη».

Όταν ο παρουσιαστής ρώτησε τον Βρετανό γαλαζοαίματο αν σκέφτεται να αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα ο δούκας του Σάσεξ απάντησε: «Το έχω σκεφτεί, ναι. Η αμερικανική υπηκοότητα είναι μια σκέψη που έχει περάσει από το μυαλό μου, όμως, δεν αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή». Στην ερώτηση αν απολαμβάνει τη ζωή στις ΗΠΑ ο αντάρτης των βρετανικών ανακτόρων δήλωσε: «Είναι υπέροχη. Λατρεύω την κάθε μέρα». Όμως, όταν ο παρουσιαστής Γουίλ Ριβ, γιος του «Superman» Κρίστοφερ Ριβ, «στρίμωξε» τον Χάρι με την ερώτηση αν νιώθει αμερικανός, ο πρίγκιπας απάντησε διπλωματικά πως «δεν νιώθει απαραίτητα αμερικανός αλλά η απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας έχει περάσει από το μυαλό του». Σημειώνεται πως στην τετραμελή οικογένεια του Χάρι εκείνος είναι ο μόνος μη Αμερικανός υπήκοος, αφού η πρώην πρωταγωνίστρια του νομικού δράματος Suits, η σύζυγός του Μέγκαν, είναι Αμερικανίδα. Επίσης, τα δύο παιδιά του ζεύγους, ο 4χρονος Άρτσι και η μόλις δύο ετών Λίλιμπετ, έχουν διπλή υπηκοότητα, βρετανική και αμερικανική. Ο πρίγκιπας Άρτσι γεννήθηκε το 2019 στο Λονδίνο και η πριγκίπισσα Λίλιμπετ Νταϊάνα γεννήθηκε στη Σάντα Μπάρμπαρα, στην Καλιφόρνια το 2021.

Αμέσως μετά την συνέντευξη του Χάρι η βρετανική εφημερίδα Telegraph σε σχετικό άρθρο τονίζει πως ο δούκας του Σάσεξ για να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα θα πρέπει πρώτα να απαρνηθεί τους βασιλικούς τίτλους του.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία στις ΗΠΑ (Immigration and Nationalization Act) για να γίνει αμερικανός πολίτης ο Βρετανός πρίγκιπας πριν υποβάλλει την αίτηση στην αρμόδια Αρχή θα πρέπει να αποκηρύξει κάθε τίτλο βασιλικό ή ευγενείας που κατέχει. Αν και μετά το Megxit ο Χάρι και η Μέγκαν έχασαν το δικαίωμα να ανήκουν στα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας και να χρησιμοποιούν επίσημα τους τίτλους η «Αυτού Μεγαλειότης» και η «Αυτής Μεγαλειότης», διατηρούν τους τίτλους «δούκας και δούκισσα του Σάσεξ», ενώ ο Χάρι δεν χάνει τον τίτλο του πρίγκιπα που απέκτησε με την γέννησή του, ούτε την σειρά διαδοχής στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ είχαν σοκάρει την Γηραιά Αλβιώνα και την βασιλική οικογένεια όταν τον Ιανουάριο του 2020 ανακοίνωσαν μέσω Instagram ότι εγκαταλείπουν τα ανάκτορα και το Ηνωμένο Βασίλειο για  να εγκατασταθούν μόνιμα στις ΗΠΑ. Το ζεύγος διαμένει σε πολυτελή έπαυλη στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια με τα δύο παιδιά του, τον Άρτσι και την Λίλιμπετ.

Κλάδος ελαίας από τον Χάρι στην βασιλική οικογένεια;

Η αποκαλυπτική συνέντευξη του Χάρι είναι η πρώτη που παραχώρησε ο Βρετανός γαλαζοαίματος μετά την ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ την Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, πως ο 75χρονος βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο. Η μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει ο μονάρχης προς το παρόν δεν έχει αποκαλυφθεί. Μάλιστα, την επομένη της ανακοίνωσης ο Χάρι ταξίδεψε αεροπορικώς στο Λονδίνο για να δει τον πατέρα του. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο δούκας του Σάσεξ και ο βασιλιάς είχαν μια σύντομη συνάντηση στην βασιλική κατοικία Κλάρενς Χάουζ, που όμως δεν διήρκεσε παραπάνω από μία ώρα. Αρνητικά σχολιάστηκε από τον βρετανικό Τύπο το γεγονός πως ο Βρετανός πρίγκιπας κατέλυσε σε ξενοδοχείο του Λονδίνου και όχι σε κάποιο από τα παλάτια της οικογένειας πριν την επομένη αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Ο Χάρι κατά την σύντομη παραμονή του επί βρετανικού εδάφους δεν συναντήθηκε με τον μεγαλύτερο αδερφό του, πρίγκιπα Ουίλιαμ ενώ στη Βρετανία οι ειδήμονες για το παλάτι σχολιάζουν πως ο διάδοχος του θρόνου δεν συγχωρεί εύκολα τον μικρότερο αδερφό του για τις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει κατά της βασιλικής οικογένειας μετά το Megxit.

Στην ίδια συνέντευξη ο μικρότερος γιος του βασιλιά Καρόλου και της αξέχαστης πριγκίπισσας Νταϊάνα δήλωσε, επίσης, πως η πρόσφατη διάγνωση του πατέρα του με καρκίνο θα μπορούσε να οδηγήσει στην συμφιλίωση των δύο ανδρών, οι σχέσεις των οποίων έχουν κλονιστεί σοβαρά μετά την αποχώρηση του Χάρι και της Μέγκαν από τον σκληρό πυρήνα της βασιλικής οικογένειας και από μια σειρά συνεντεύξεων που το λαμπερό ζευγάρι παραχώρησε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, εξαπολύοντας κατηγορίες για γαλαζοαίματους συγγενείς τους, όπως είναι η Κέιτ Μίντλετον και η βασίλισσα Καμίλα. «Το ποτήρι ξεχείλισε» όταν τον Ιανουάριο του περασμένου έτους κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του κοκκινομάλλη πρίγκιπα υπό τον τίτλο «Spare» (Ρεζέρβα) στην οποία χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» και «κακιά» την Καμίλα και αποκαλύπτει πως εκείνος και ο Ουίλιαμ εκλιπαρούσαν τον πατέρα τους να μην την παντρευτεί επειδή φοβόντουσαν πως αυτή θα εξελισσόταν σε «μοχθηρή μητριά».

Προσφέροντας κλάδο ελαίας μέσω της συνέντευξης στην πρωινή αμερικανική εκπομπή ο δούκας του Σάσεξ  δήλωσε: «Αγαπώ την οικογένειά μου» και τόνισε πως είναι ευγνώμων που είχε την δυνατότητα να περάσει χρόνο με τον πατέρα του την περασμένη εβδομάδα. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε ενώ ο Χάρι και η Μέγκαν βρίσκονται στον Καναδά και συγκεκριμένα σε θέρετρο στη βρετανική Κολούμπια για να συναντήσουν αθλητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στους χειμερινούς αγώνες Invictus Games, ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός για τραυματίες βετεράνους ή εν υπηρεσία στρατιωτικούς, που θέσπισε για πρώτη φορά το 2014 ο πρίγκιπας Χάρι.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM