Ο Πουτζντεμόν πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία αν θέλει να επανεκλεγεί

Ο Πουτζντεμόν πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία αν θέλει να επανεκλεγεί Facebook Twitter
EPA
0

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που έχει αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο, θα πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία προκειμένου να παρευρεθεί στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την επανεκλογή του ως προέδρου της Καταλονίας.

Αυτή τουλάχιστον ήταν η ομόφωνη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που αποφάσισε ότι ο Πουτζντεμόν δεν μπορεί να εκλεγεί ούτε και να κυβερνήσει από το εξωτερικό.

Ο Πουτζντεμόν θα ζητήσει «μέσα στις επόμενες ώρες» την άδεια της Δικαιοσύνης προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση που προβλέπεται να διεξαχθεί την Τρίτη στο καταλανικό κοινοβούλιο, όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής του κόμματός του, ο Ζοζέπ Ρουλ, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Καταλονίας.

Ο Πουτζντεμόν, εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον ρόλο του στην προσπάθεια απόσχισης της περιφέρειας της οποίας ήταν πρόεδρος, δεν μπορεί να εκλεγεί εξ αποστάσεως, υποστήριξαν οι δικαστές.

Πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία, να παραδοθεί στις αρχές και στη συνέχεια να ζητήσει την άδεια ανακριτή προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρία εκλογής του νέου προέδρου, αποφάσισαν οι δικαστές.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να διαφύγει από τις δικαστικές διώξεις μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που παρέμεινε νεκρό γράμμα.

Το περιβάλλον του δήλωνε έως και χθες πως θα μπορούσε να εκλεγεί μέσω τηλεδιάσκεψης ή δι΄αντιπροσώπου. Ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θα προτιμούσε να επιστρέψει στην Ισπανία υπό την προϋπόθεση ότι θα του δοθούν εγγυήσεις πως δεν πρόκειται να συλληφθεί.

Ο Ρουλ δεν διευκρίνισε αν ο πρώην πρόεδρος είναι έτοιμος αυτή τη φορά να συλληφθεί άμα τη επιστροφή του.

Ο Πουτζντεμόν είναι ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης μετά τη νίκη των αυτονομιστικών κομμάτων στις πρόωρες εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε η Μαδρίτη.

Όμως βουλευτής ενός άλλου αυτονομιστικού κόμματος άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα ότι θα μπορούσε να δείξει πατριωτισμό και να δεχθεί να αντικατασταθεί.

«Είναι απαραίτητο να έχουμε κυβέρνηση, αν πρέπει να θυσιάσουμε τον πρόεδρο Πουτζντεμόν, οφείλουμε να τον θυσιάσουμε», δήλωσε στην εφημερίδα La Vanguardia ο Ζοάν Τάρντα, της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC).

Η Καταλονία τέθηκε υπό την επιτροπεία της Μαδρίτης μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της στις 27 Οκτωβρίου και η κεντρική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι δεν θα ξαναβρεί την αυτονομία της όσο δεν υπάρχει περιφερειακή κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να καταστρέψουμε τη μεγάλη νίκη στις εκλογές τις 21ης Δεκεμβρίου», συνέχισε ο Ζοάν Τάρντα. «Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, είτε είναι πρόεδρος της Καταλονίας τα επόμενα χρόνια είτε όχι, θα είναι πάντα πρόεδρος και θα περάσει στην Ιστορία».

Όμως το κόμμα του Πουτζντεμόν, Μαζί για την Καταλονία (JxCat), δήλωσε σήμερα ότι δεν σκέπτεται να προτείνει άλλον υποψήφιο.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β για τη δημοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κόμματος Εντουάρντ Πουζόλ. «Είναι η βούληση του λαού να εκλεγεί ο Πουτζντεμόν, έχει κάθε δικαίωμα να αναλάβει πρόεδρος».

Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Ρότζερ Τόρεντ, ο οποίος διόρισε επίσημα τον Κάρλες Πουτζντεμόν ως υποψήφιο, δεν αντέδρασε σήμερα στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι δικαστές τον προειδοποίησαν όπως και τα άλλα μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου για τις «ευθύνες, περιλαμβανομένων ποινικών» που θα αναλάβουν αν απειθήσουν στο Δικαστήριο.

Η προηγούμενη πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαδέλ, διώκεται για απείθεια στις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Παραδέχθηκε πως οι διώξεις αυτές ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να μην διεκδικήσει νέα θητεία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ