Ο Πούτιν ανακοίνωσε αργία μιας εβδομάδας λόγω κορωνοϊού-Αναβλήθηκε το δημοψήφισμα

Ο Πούτιν ανακοίνωσε αργία μιας εβδομάδας λόγω κορωνοϊού-Αναβλήθηκε το δημοψήφισμα Facebook Twitter
Μείνετε σπίτι, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στους Ρώσους (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε αργία μιας εβδομάδας στη Ρωσία, καλώντας τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε στους πολίτες με διάγγελμα, ανακοινώνοντας αργία σε όλη τη χώρα από τις 28 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου. Όμως, επέλεξε να μην ανακοινώσει υποχρεωτική καραντίνα ή να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι θα πληρωθούν κανονικά για αυτό το διάστημα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην εξουσία. Το δημοψήφισμα, που ήταν προγραμματισμένο για τις 22 Απριλίου, θα γίνει αργότερα, είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία δεν έχει αποφασιστεί. Το κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

«Μην σκέφτεστε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε εσάς. Μπορεί να συμβεί σε όλους. Αυτό που συμβαίνει σε πολλές δυτικές χώρες μπορεί να γίνει το κοντινό μέλλον μας», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος στους πολίτες. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε και οικονομικά μέτρα, ανάμεσά τους ελάφρυνση χρέους για όσους διαγνωστούν με κορωνοϊό, στήριξη των άνεργων, επιπλέον παροχές σε οικογένειες με μικρά παιδιά, αναστολή φόρων για μικρές επιχειρήσεις και αναστολή κάποιων χρεοκοπιών.

Οι ανακοινώσεις του Πούτιν ήρθαν μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ότι τα πραγματικά κρούσματα στη χώρα είναι περισσότερα από αυτά που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Ο Σομπιάνιν, στενός σύμμαχος του Πούτιν, τόνισε στον πρόεδρο της χώρας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα επείγοντα μέτρα, γιατί η κατάσταση γίνεται σοβαρή.

Στη Ρωσία σήμερα ανακοινώθηκαν 163 νέα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά τα 658. Από αυτά τα περισσότερα είναι στη Μόσχα, καθώς στην πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 43% μέσα σε μία ημέρα. Στο μεταξύ, το κοινοβούλιο εξετάζει την πιθανότητα να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης από 3 έως 7 έτη σε όσους παραβιάζουν την καραντίνα. Όλοι όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό ή εμφανίζουν συμπτώματα πρέπει να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM