Ρώσοι καταφεύγουν μαζικά στη Γεωργία για να αποφύγουν την επιστράτευση - Ακόμα και 48 ώρες στα σύνορα

Ρώσοι διαφεύγουν μαζικά στη Γεωργία για να αποφύγουν την επιστράτευση - Ακόμα και 48 ώρες στα σύνορα Facebook Twitter
0

Ρώσοι διαφεύγουν στη Γεωργία για να αποφύγουν την επιστράτευση που έχει κηρυχθεί στη χώρα της. 

Η απόφαση αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν από τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Την Κυριακή, η αναμονή για είσοδο στη Γεωργία έφτανε και τις 48 ώρες, με περισσότερα από 3.000 αυτοκίνητα και έχουν σχηματίσει ουρές χιλιομέτρων για να περάσουν, όπως μετέφεραν ρωσικά μέσα, επικαλούμενα τοπικούς αξιωματούχους.

Περί τους 40.000 Ρώσους έχουν ήδη μετακινηθεί στην Τιφλίδα από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά μετανάστευσης. 

«Όταν μάθαμε σχετικά με την επιστράτευση, αφήσαμε τα πάντα στο σπίτι και τρέξαμε στο αυτοκίνητο» είπε στο Reuters ο Dmitry Kuriliyunok. Ο ίδιος, η σύζυγός του και η κόρη τους έκαναν μεγάλο ταξίδι μέχρι να φτάσουν στα σύνορα με τη Γεωργία. 

«Είμαστε κατά του πολέμου, εντελώς. Για εμάς, όπως και για άλλους, είναι τρομακτικό. Να πεθάνεις και να σκοτώσεις άλλους. Και γιατί; Δεν καταλαβαίνουμε. Άρα, αποφασίσαμε να το σκάσουμε» είπε. 

Ο ακριβής αριθμός των Ρώσων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την επιστράτευση, δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά οι εικόνες που έρχονται στο «φως» έκτοτε είναι διαφωτιστικές. 

Πλην της Γεωργίας, έντονη κινητικότητα εντοπίζεται και σε Φινλανδία, Κιργιστάν και Μογγολία. Η Ρωσία, όμως, δεν έχει κλείσει τα σύνορά της και οι συνοριοφύλακες δεν φαίνεται να εμποδίζουν όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα. 

«Ήρθα στην Τιφλίδα πριν από περίπου έναν μήνα γιατί δεν στήριζω τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» είπε ο Ivan Streltsov, έφεδρος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος θα μπορούσε να είχε στρατολογηθεί με τη βία αν βρισκόταν στη Ρωσία.

«Συμμετείχα στις διαδηλώσεις όταν άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση. Για εμάς, ο ακτιβισμός έχει γίνει πολύ δύσκολος αυτή τη στιγμή. Στην πατρίδα μας, παρακολουθούμαστε όλοι». 

Περισσότεροι από 200 άνδρες, που συνελήφθησαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Μόσχα, έλαβαν το χαρτί της επιστράτευσης. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ