Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται» Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

O Πάπας Λέων ΙΔ', ο πρώτος Αμερικανός επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, προειδοποίησε για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της ταχέως αυξανόμενης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, σε μήνυμά του προς συνέδριο για την ηθική της ΑΙ που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη.

Αν και αναγνώρισε τη θετική δυναμική των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, έκανε λόγο για «κινδύνους κατάχρησης για ιδιοτελείς σκοπούς» αλλά και για τη χρήση της «ως μέσου ενίσχυσης συγκρούσεων και επιθετικότητας».

Ο Πάπας εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις της ΑΙ στα παιδιά και στους εφήβους: «Όλοι μας, είμαι βέβαιος, ανησυχούμε για τα παιδιά και τους νέους, και για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην πνευματική και νευρολογική τους ανάπτυξη. Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται — όχι να εμποδίζεται — στην πορεία της προς την ωριμότητα και την υπεύθυνη ζωή», σημείωσε.

Το μήνυμα του Πάπα Λέοντα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο της θητείας του. Από την πρώτη του κιόλας ομιλία προς το Κολλέγιο των Καρδιναλίων πριν από έναν μήνα, είχε ήδη προειδοποιήσει για την απειλή που μπορεί να θέσει η τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.

Η επιλογή του να λάβει το όνομα «Λέων» δεν είναι τυχαία, όπως σημείωσε εκπρόσωπος του Βατικανού: παραπέμπει στον Πάπα Λέοντα ΙΓ', ο οποίος είχε υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος το 2024 είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου».

«Η πρόσβαση σε δεδομένα, όσο εκτεταμένη κι αν είναι, δεν πρέπει να συγχέεται με την ευφυΐα, η οποία προϋποθέτει άνοιγμα του προσώπου στα θεμελιώδη ερωτήματα της ζωής και μια εσωτερική κατεύθυνση προς την Αλήθεια και το Αγαθό», τόνισε ο Πάπας Λέων στο μήνυμά του.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ