Ο ΟΗΕ καλεί την Αίγυπτο να ματαιώσει την εκτέλεση 75 αντιφρονούντων

Ο ΟΗΕ καλεί την Αίγυπτο να ματαιώσει την εκτέλεση 75 αντιφρονούντων Facebook Twitter
EPA
0

Ο ΟΗΕ κάλεσε, σήμερα, τα αιγυπτιακά εφετεία να ακυρώσουν τις δεκάδες θανατικές καταδίκες που επιβλήθηκαν σε αντιφρονούντες στη χώρα.

Το Σάββατο, ένα αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε 75 κατηγορούμενους σε θάνατο, για τη μεγάλη και αιματηρή διαδήλωση που είχε διοργανώσει το 2013 η αντιπολίτευση.

«Η δίκη τους δεν ήταν δίκαιη», σχολίασε η επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ, επικρίνοντας παράλληλα τη χορήγηση αμνηστίας σε ανώτατα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. 

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και γνωστοί ισλαμιστές ηγέτες, που διώχθηκαν μετά την καθιστική διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι οι κατηγορούμενοι στερήθηκαν του δικαιώματος να εκπροσωπηθούν, ο καθένας προσωπικά, από συνηγόρους και η ενάγουσα αρχή «δεν παρουσίασε επαρκή στοιχεία για να αποδείξει την ατομική ευθύνη».

Όπως προειδοποίησε η Μπατσελέτ, αν τελικά οι αντιφρονούντες εκτελεστούν, θα πρόκειται για «μία χονδροειδή κακοδικία».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Υόρκη Μαμντάνι Αστόρια

Διεθνή / Αφήνει την Αστόρια και μετακομίζει στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία ο Μαμντάνι

Ο Μαμντάνι ανέφερε ότι θα του λείψει η καθημερινότητα στην Αστόρια, σημειώνοντας ωστόσο πως «ακόμη και όταν δεν θα ζω πλέον εκεί, η Αστόρια θα συνεχίσει να ζει μέσα μου και στο έργο μου»
LIFO NEWSROOM