Ο Ντουτέρτε επιθυμεί επαναφορά της θανατικής ποινής και εκτέλεση 5-6 εγκληματιών την ημέρα

Ο Ντουτέρτε επιθυμεί επαναφορά της θανατικής ποινής και εκτέλεση 5-6 εγκληματιών την ημέρα Facebook Twitter
2

Την οργή τους για το σχέδιο του Φιλιππινέζου προέδρου Ροδρίγο Ντουτέρτε να επαναφέρει τη θανατική ποινή και να εκτελεί «πέντε με έξι» εγκληματίες την ημέρα εκφράζουν καθολικοί ιερείς και στελέχη ΜΚΟ που εργάζονται στη χώρα.

Ο Ντουτέρτε έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων εξαιτίας της αιματηρής του εκστρατείας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και «του πολέμου κατά της εγκληματικότητας» στο πλαίσιο του οποίου έχουν σκοτωθεί 5.300 άνθρωποι από τον Ιούνιο οπότε και ανέλαβε την προεδρία.

«Ίσχυε και στο παρελθόν η θανατική ποινή, αλλά δεν γινόταν τίποτε», είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων το Σάββατο. «Δώστε τη σε εμένα και θα την εφαρμόζω καθημερινά σε πέντε με έξι εγκληματίες».

«Οι Φιλιππίνες θα θεωρούνται μια χώρα βαρβάρων. Οι Φιλιππίνες θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα της θανατικής ποινής», κατήγγειλε ο πατέρας Ζερόμ Σεσιλάνο της Ένωσης Καθολικών Ιερέων των Φιλιππίνων, ο οποίος υπογράμμισε ότι η εκκλησία «αντιτίθεται πλήρως» στα σχέδια του προέδρου.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2006 στη χώρα, έπειτα από έντονες πιέσεις της καθολικής εκκλησίας, δόγμα στο οποίο ανήκει το περισσότερο από το 80% των Φιλιππινέζων.

Ο Ντουτέρτε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου με μεγάλη διαφορά, υποσχόμενος ότι θα πατάξει τους δεκάδες χιλιάδες διακινητές ναρκωτικών και ότι θα διορθώσει τα κενά του δικαστικού συστήματος, αλλά και ότι θα επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ανέφερε σε επιστολή του προς τους Φιλιππινέζους βουλευτές ότι η χώρα θα παραβιάσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αν επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Το να θέσει ποσόστωση στις εκτελέσεις πάει πολύ!», αντέδρασε από την πλευρά του ο Ρόμεο Καμπάρντε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στις Φιλιππίνες. «Πάει πολύ διότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οκτώ στους δέκα Φιλιππινέζους δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι εκείνοι ή κάποιος που γνωρίζουν ενδέχεται να πέσει θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, αν και η πλειοψηφία ενέκρινε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε.

Η Social Weather Stations (SWS), μια ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων, ρώτησε 1.500 Φιλιππινέζους από όλη τη χώρα αν ανησυχούν μήπως εκείνοι ή κάποιος που γνωρίζουν πέσει θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης και το 78% απάντησε θετικά.

Παρά την ανησυχία αυτή, οι Φιλιππινέζοι στηρίζουν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν «εξαιρετική» την πολιτική του προέδρου των Φιλιππίνων σχετικά με το θέμα αυτό, με ποσοστό 85%, έναντι μόλις 8% που εξέφρασε τη διαφωνία του.

Ο Μάρτιν Άνταναρ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ανησυχίες των Φιλιππινέζων και επανέλαβε ότι οι φόνοι δεν υποκινούνται από το κράτος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ζωντανοί όσοι κατηγορούνται για χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ένας μικρός αριθμός δήλωσε ότι οι εξωδικαστικές εκτελέσεις αποτελούν πρόβλημα.

Παράλληλα το 88% απάντησε ότι παρατήρησε μείωση στο πρόβλημα των ναρκωτικών στη γειτονιά του.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
«Το να θέσει ποσόστωση στις εκτελέσεις πάει πολύ!», αντέδρασε από την πλευρά του ο Ρόμεο Καμπάρντε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στις Φιλιππίνες. «Πάει πολύ διότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε Πηγή: www.lifo.grΕδώ να θυμίσουμε πως στην Ελλάδα του 2016 υπάρχει κόμμα στη Βουλή (7%) που συμφωνούσε με τις ποσοστώσεις ανθρώπων της Σοβιετικής Ένωσης χάριν κοινωνικής ισότητας.Και κόμμα του 8% στην Ελληνική Βουλή που συμφωνούσε με τις "ποσοστώσεις" μειονοτήτων στην Ναζιστική Γερμανία χαριν γενετικής ισότητας.Για όσους αναρωτιούνται αν φτάσαμε στον πάτο, όχι ακόμη. Αλλά βαδίζουμε σταθερά προς τα εκεί.