Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν αστειεύεται»: Ενδέχεται να διεκδικήσει τρίτη θητεία

Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν αστειεύεται»: Μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει πως «δεν αστειεύεται»: Μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «δεν αστειεύεται» σχετικά με την πιθανότητα να διεκδικήσει μια τρίτη προεδρική θητεία, κάτι που απαγορεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να το σκεφτεί.

Ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, για τη δεύτερη, μη συνεχόμενη, θητεία του, στις 20 Ιανουαρίου. Μέχρι τώρα έχει κάνει αόριστες νύξεις για την πιθανότητα να διεκδικήσει και τρίτη θητεία, αλλά σήμερα μίλησε ευθέως για το θέμα, στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

«Όχι, δεν αστειεύομαι, δεν αστειεύομαι», είπε, προσθέτοντας «είναι πάρα πολύ νωρίς για να το σκεφτώ».

«Υπάρχουν μέθοδοι με τις οποίες θα μπορούσε να γίνει, ξέρετε», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι εννοεί.

Με βάση την 22η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ οι πρόεδροι επιτρέπεται να εκτίσουν μόνο δύο τετραετείς θητείες, συνεχόμενες ή μη.

Όταν ρωτήθηκε από το NBC για το σενάριο κατά το οποίο ο νυν αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία και στη συνέχεια, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές, θα παραχωρούσε τη θέση του στον Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι αυτή είναι «μία» μέθοδος» αλλά «υπάρχουν και άλλες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ κάνει τέτοια σχόλια. Τον Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι «δεν ξέρει» εάν του απαγορεύεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, δήλωσε σε Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές: «Φαντάζομαι ότι δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος εκτός και αν πείτε: είναι τόσο καλός που πρέπει να βρούμε έναν τρόπο».

Προεκλογικά, ο 78χρονος δισεκατομμυριούχος είχε κάνει επίσης μια διφορούμενη δήλωση σε ένα συνέδριο χριστιανών συντηρητικών, στους οποίους είπε ότι εφόσον κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές «δεν θα χρειαζόταν να ξαναψηφίσουν». Έχει όμως αφήσει να εννοηθεί ότι η προεκλογική εκστρατεία που τον έφερε στον Λευκό Οίκο για δεύτερη φορά ήταν και η τελευταία του.

Η 22η Τροπολογία του Συντάγματος, που επικυρώθηκε το 1951, προβλέπει ότι κανείς δεν μπορεί να εκλεγεί περισσότερες από δύο φορές στο αξίωμα του προέδρου. Ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από το Τενεσί υπέβαλε τον Ιανουάριο μια πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε οι «δύο φορές» να γίνουν «τρεις», αλλά η πρωτοβουλία του μοιάζει καταδικασμένη να αποτύχει. Προκειμένου να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα χρειάζεται η πρόταση να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των μελών του Κογκρέσου και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν διαθέτουν τόσο μεγάλη πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η αναθεώρηση πρέπει να εγκριθεί από τουλάχιστον 38 Πολιτείες, κάτι που θεωρείται απίθανο.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM