Ο νέος πρόεδρος της Σομαλίας εκλέχθηκε με 214 ψήφους

Somalia's new president elected by 327 people Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/DAVID MUTUA/HANDOUT
0

Νέος πρόεδρος της Σομαλίας με 214, συνολικά, ψήφους εκλέχθηκε ο Hassan Sheikh Mohamud, νικώντας τον αντίπαλό του και νυν επικεφαλής της χώρας, Mohamed Abudallahi Farmajo.

Ο Hassan Sheikh Mohamud είχε διατελέσει πρόεδρος και την περίοδο 2012 – 2017 πριν ηττηθεί από τον Farmajo.

Ο αριθμός των ψήφων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ιστορικής αποχής, αλλά προέκυψε από την απόφαση να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος μόνο από τους βουλευτές της χώρας.

Οι 328 βουλευτές -και μόνο- κλήθηκαν στις κάλπες. Ο Mohamud κέρδισε 214 ψήφους, ο Farmajo πήρε 110, ένας βουλευτής δεν συμμετείχε στη διαδικασία κι άλλοι τρεις έριξαν άκυρο.

Η διαδικασία αποφασίστηκε με γνώμονα τις συνθήκες ασφαλείας στη χώρα, που μάλιστα είχαν οδηγήσει πολλές αναβολές. Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν πριν από 15 μήνες. 

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου έλαβε χώρα λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας – ακόμα και με πυροβολισμούς στον αέρα.

Το έργο του Mohamud δεν θα είναι διόλου εύκολο, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τη συνεχή ξηρασία που μαστίζει τη χώρα και έχει φέρει 3,5 εκατομμύρια πολίτες στα όρια του λιμού, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Το μεγαλύτερο τεστ της προεδρικής του θητείας, όμως, θα είναι η μάχη κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ελέγχει μεγάλο μέρος της Σομαλίας. Η Αφρικανική Ένωση (AE) και ο ΟΗΕ ενισχύει την κυβέρνηση στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών, που εξαπολύουν συχνές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, κι όχι μόνο.

Στη Σομαλία δεν έχουν διεξαχθεί δημοκρατικές εκλογές από το 1969 και η συγκεκριμένη ήταν μόλις η τρίτη φορά – έκτοτε – που κατέστη δυνατό να λάβει χώρα η εκλογική διαδικασία εντός της χώρας. Παλαιότερα, είχαν διοργανωθεί εκλογές σε Κένυα και Τζιμπουτί.

Οι ψηφοφόροι-βουλευτές συγκεντρώθηκαν σε ένα μεγάλο υπόστεγο αεροδρομίου στο καλά φυλασσόμενο στρατόπεδο Halane. Πρόκειται για την κύρια στρατιωτική βάση της αποστολής της ΑΕ στη Σομαλία, καθώς και για την έδρα διπλωματικών αποστολών και οργανισμών βοήθειας.

Πριν από την ψήφο, που ήταν μυστική, όλοι οι συμμετέχοντες και ο χώρος πέρασε από διεξοδικό έλεγχο ασφαλείας.

Στις περασμένες αναμετρήσεις, η τρομοκρατική οργάνωση είχε απειλήσει με απαγωγές καταγγέλλοντας πως η διαδικασία είναι αντι-ισλαμιστική.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν υπήρξε αντίδραση, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες πως μέλη ή συμπαθούντες μπορεί να διεκδίκησαν κρυφά κοινοβουλευτικές θέσεις σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν το σύστημα εκ των έσω.

Το 2020, ο πρόεδρος του Τζιμπουτί είχε εκφράσει τέτοια ανησυχία, άλλωστε. «Φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε με ένα κοινοβούλιο που θα ελέγχεται έμμεσα από την Αλ Σαμπάμπ, επειδή θα έχουν εξαγοράσει την υποστήριξη ορισμένων βουλευτών» είχε πει.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM