LIVE!

Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει το πρόγραμμα των Τόρις - Πρώτος στόχος το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει το πρόγραμμα των Τόρις - Πρώτος στόχος το Brexit Facebook Twitter
EPA
0

Πρώτα θα εφαρμόσει το Brexit και στη συνέχεια θα γυρίσει τη σελίδα στη λιτότητα: ο Μπόρις Τζόνσον θα αποκαλύψει σήμερα τα σχέδιά του σε περίπτωση που νικήσει στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία.

Για τον Τζόνσον αυτές οι εκλογές, οι τρίτες σε διάστημα τεσσάρων ετών, είναι ο μόνος τρόπος να βγει η Βρετανία από το αδιέξοδο του Brexit, το οποίο διχάζει τη χώρα μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Ελπίζει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία του για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Ανυπομονώ να μοιραστώ το πρόγραμμά μας μαζί σας αύριο», έγραψε χθες Σάββατο στο Twitter ο Τζόνσον, εξηγώντας στους ψηφοφόρους ότι «έχουμε καταρτίσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο το οποίο σέβεται (το αποτέλεσμα) του δημοψηφίσματος, το εφαρμόζει και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των πραγμάτων που πραγματικά θα σας ωφελήσουν, εσάς και τις οικογένειές σας».

Το Συντηρητικό Κόμμα εμφανίζεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας περίπου το 40%, δηλαδή δέκα μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς. Η δημοτικότητα των Τόρις έχει ενισχυθεί μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Τζόνσον. Επίσης οι Συντηρητικοί αναμένεται να επωφεληθούν από την απόφαση του κόμματος του Brexit του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ να μην έχει υποψήφιους σε περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει αβέβαιο, με τους πολιτικούς αναλυτές να συστήνουν σύνεση.

Έτοιμη η συμφωνία για το Brexit

Βασικό ατού που προωθεί ο Τζόνσον σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, την οποία διαπραγματεύθηκε και «είναι έτοιμη να ζεσταθεί στον φούρνο μικροκυμάτων» και να σερβιριστεί, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στη χώρα να αναλάβει τον έλεγχο των νόμων της, του προϋπολογισμού της και της μεταναστευτικής της πολιτικής, έχει τονίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο βασικός του αντίπαλος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σκοπεύει, αν εκλεγεί, να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ σε διάστημα τριών μηνών και να την υποβάλει σε δημοψήφισμα, στο οποίο οι Βρετανοί θα έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν το Brexit.

O Τζόνσον πρέπει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις των ετών λιτότητας που έχουν επιβάλει διαδοχικές κυβερνήσεις Συντηρητικών. Για τον λόγο αυτό έχει δεσμευθεί να δαπανήσει δισεκατομμύρια λίρες στις δημόσιες υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων σκοπεύει «να κάνει τους δρόμους πιο ασφαλείς», προσλαμβάνοντας 20.000 αστυνομικούς. Επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να αυξήσει κατά 33,9 δισεκ. λίρες (39,5 δισεκ. ευρώ) τον προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, του NHS, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και συντήρησης των νοσοκομείων.

Παράλληλα σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία, χρηματοδοτώντας πρώτα τα σχολεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές. Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων και να ελέγξει τη μετανάστευση με ένα σύστημα που θα εμπνέεται από αυτό της Αυστραλίας.

Πλειοψηφία 50 εδρών σύμφωνα με δημοσκόπηση των Sunday Times

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανό να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία 50 βουλευτών στις εθνικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαφόρων δημοσκοπήσεων. Το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον πιθανολογείται πως θα εξασφαλίσει περί τις 349 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, κερδίζοντας 57, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Datapraxis, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Sunday Times. Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί αναμένεται να χάσουν 30 έδρες και να καταλάβουν 213 έδρες, εάν το μοντέλο της έρευνας επιβεβαιωθεί.

Μαζί με τους Συντηρητικούς, κερδισμένο από τις εκλογές θα βγει το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, που θα κερδίσει 14 έδρες και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα αναδειχθεί το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Το μοντέλο πρόβλεψης βασίσθηκε στην ενσωμάτωση στοιχείων που προέκυψαν από περίπου 270.000 συνεντεύξεις της εταιρείας You Gov. Την ίδια στιγμή, άλλη δημοσκόπηση της Deltapoll για την εφημερίδα Mail on Sunday δείχνει πως η διαφορά των Συντηρητικών με τους Εργατικούς μειώθηκε ελαφρά από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το κόμμα του Τζόνσον συγκεντρώνει το 43% (δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες), ενώ οι Εργατικοί παραμένουν στο 30%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν πέντε μονάδες και φθάνουν το 16%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: «Μην εμπλακείτε» - Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες

Όλες οι εξελίξεις - Το Ιράν έπληξε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν - Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των κατοίκων δεκάδων κοινοτήτων στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM