Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί για πανδημίες χειρότερες από την Covid-19

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί για πανδημίες χειρότερες από την Covid-19 Facebook Twitter
EPA/ROBERT PERRY
0

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε για πανδημίες μακράν χειρότερες από την Covid-19, καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεισφέρουν με δισεκατομμύρια δολάρια στην προετοιμασία για το επόμενο παγκόσμιο ξέσπασμα.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δήλωσε πως αν και οι μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα του κορωνοϊού ήταν από τις πιο μεταδοτικές στα χρονικά, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν ιό που θα προκαλεί πολύ πιο σοβαρή νόσηση και περισσότερους θανάτους.

Το Bill & Melinda Gates Foundation και το βρετανικό Wellcome Trust προσφέρουν 300 εκατ. δολάρια στον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI), έναν από τους βασικούς εταίρους του μηχανισμού Covax που εξασφαλίζει σε αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19.

Ο CEPI προσπαθεί να συγκεντρώσει 3,5 δισ. δολάρια, καθώς έχει βάλει στόχο να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου σε μόλις 100 ημέρες.

Ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε ότι οι προτεραιότητες του κόσμου είναι «παράξενες» και ότι εναπόκειται σε φιλάνθρωπους και κυβερνήσεις πλούσιων χωρών να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες στο θέμα του εμβολιασμού.

«Μιλάμε για δαπάνες δισεκατομμυρίων προκειμένου να γλιτώσουμε τρισεκατομμύρια από οικονομικές ζημιές και να σωθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ζωές», είπε  ο Γκέιτς.

Συμπλήρωσε ότι πολλές από τις καινοτομίες για την προετοιμασία απέναντι σε μια μελλοντική πανδημία, θα ήταν επίσης χρήσιμες στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων υγείας στον κόσμο, όπως η ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον HIV και η βελτίωση των εμβολίων για τη φυματίωση και την ελονοσία.

Ο Γκέιτς σημείωσε ότι οι δύο μεγάλοι χρηματοδότες της ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, CEPI και αμερικανική κυβέρνηση, επέδειξαν «τόλμη» ρισκάροντας τεράστια ποσά, αλλά παραδέχθηκε πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος.

«Οι κλινικές δοκιμές έγιναν με τα χρήματα που ρίσκαραν. Οπότε υπήρξε τεράστιο παγκόσμιο όφελος. Είμαστε όλοι πιο σοφοί πλέον. Και χρειαζόμαστε μεγαλύτερα αποθέματα για την επόμενη φορά», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς.
 

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ