Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταλήξει σε ένα οικονομικό πλαίσιο για ένα νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ιστορικές επενδύσεις στη χώρα, στη μεγαλύτερη προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

Ο Μπάιντεν έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο, λίγο προτού μεταβεί στο εξωτερικό για την συνάντηση των ηγετών της G20 στη Ρώμη και στη συνέχεια στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

 

«Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μετά από μήνες σκληρών και στοχαστικών διαπραγματεύσεων, νομίζω ότι έχουμε- ξέρω ότι έχουμε- ένα ιστορικό οικονομικό πλαίσιο», είπε ο Μπάιντεν.

 

Παρά την αισιοδοξία του Μπάιντεν, η τύχη του νομοσχεδίου παραμένει αβέβαιη καθώς η ρήξη μεταξύ προοδευτικών και μετριοπαθών Δημοκρατικών συνεχίζει να επιβραδύνει την πρόοδο των δίδυμων μέτρων του Μπάιντεν, ένα δικομματικό νομοσχέδιο για υποδομές ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και ένα ξεχωριστό κομματικό σχέδιο ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

 

«Θα αλλάξει ριζικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο», δήλωσε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

 

Μαζί με το νομοσχέδιο για τις υποδομές σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων- που οδεύει προς τελική ψηφοφορία την Πέμπτη- ο Μπάιντεν είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ήταν εγχώριο επίτευγμα μεγαλύτερο από αυτά του Φρανκλίνου Ρούσβελτ ή του Λίντον Τζόνσον.

 

Σε μια συνάντηση με τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μπάιντεν ζήτησε την υποστήριξή τους, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

 

«Χρειάζομαι να με βοηθήσετε, χρειάζομαι τις ψήφους σας» είπε ο Μπάιντεν. «Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολικό να λέμε ότι οι πλειοψηφίες της Βουλής και της Γερουσίας και η προεδρία μου θα καθοριστούν από το τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα».

 

Η Νάνσι Πελόζι από την άλλη, ελπίζει να διεξάγει την ψηφοφορία σήμερα ενώ είπε στους γερουσιαστές ότι θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι να φτάσει ο Μπάιντεν στη Ρώμη για την συνάντηση των G20.

 

Με πληροφορίες του Reuters/AP