O Μουχαρέμ Ιντσέ θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας

O Μουχαρέμ Ιντσέ θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας Facebook Twitter
EPA/TUMAY BERKIN
0

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, όρισε σήμερα τον βουλευτή Μουχαρέμ Ιντσέ για να αντιμετωπίσει τον αρχηγό του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

«Με την άδεια του Θεού και τη βούληση του έθνους, στις 24 Ιουνίου θα εκλεγώ πρόεδρος», δήλωσε στη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα ο Ιντσέ, σημαντικό στέλεχος του CHP και δεινός ρήτορας ο οποίος επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια ως ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που προκήρυξε ο Ερντογάν.

«Θα γράψουμε ιστορία!», τόνισε πριν καλέσει τον Ιντσέ επί σκηνής.

Στην πρώτη του ομιλία ως επίσημος υποψήφιος του CHP, ο Ιντσέ δεσμεύθηκε ότι, αν εκλεγεί, θα είναι «πρόεδρος όλων» και «αμερόληπτος».

Για να υπογραμμίσει τη δήλωσή του, αφαίρεσε το σήμα του CHP που είχε στο σακάκι του και το αντικατέστησε με μια τουρκική σημαία.

Έπειτα από πολλές ημέρες αοριστίας αναφορικά με τον υποψήφιο του CHP, το όνομα του Ιντσέ βρισκόταν εδώ και μερικές ημέρες στο στόμα όλων.

Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Ιντσέ, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 54α γενέθλιά του, είχε ανεβάσει στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. «Είμαστε έτοιμοι», έλεγε.

Με την επιλογή αυτή, το CHP θέλει να πολεμήσει τον Ερντογάν σε ένα πεδίο που εκείνος αγαπά και το οποίο συμβάλλει πολύ στη δημοτικότητά του στην Τουρκία: εκείνο των ρητορικών κονταροχτυπημάτων.

Ο Ιντσέ, ο οποίος έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός φυσικής και χημείας, φημίζεται πράγματι στη χώρα του για το φλογερό στυλ και τη μαχητικότητά του. Με παθιασμένες ομιλίες και σαφείς υπαινιγμούς έχει επιβληθεί ως ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Ερντογάν.

Σε μια από τις διασημότερες ομιλίες του, είχε δηλώσει πως, αν εκλεγόταν μια μέρα αρχηγός του κράτους, θα πωλούσε το φαραωνικών διαστάσεων προεδρικό μέγαρο που ο Ερντογάν έβαλε να κατασκευάσουν για τον ίδιο στην Άγκυρα.

Ο βουλευτής αυτός της Γιάλοβα (βορειοδυτική Τουρκία) είναι επίσης ένας από τους κύριους εσωκομματικούς αντιπάλους του αρχηγού του CHP, τον οποίο είχε επικρίνει έντονα έπειτα από εκλογικές αποτυχίες. Ο Ιντσέ ήταν δύο φορές υποψήφιος, το 2014 και το 2018, ως αντίπαλος του Κιλιτσντάρογλου για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Η Τουρκία οδεύει προς προς διπλές πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν τον Νοέμβριο 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM