ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

O μικρός ελέφαντας χωρίς προβοσκίδα - Ένας σπάνιος μαχητής που έχει ξαφνιάσει τους επιστήμονες

O μικρός ελέφαντας χωρίς προβοσκίδα - Ένας σπάνιος μαχητής που έχει ξαφνιάσει τους επιστήμονες Facebook Twitter
0

Η είδηση του μικρού ελέφαντα χωρίς προβοσκίδα μεταδόθηκε διεθνώς σήμερα καθώς η εικόνα του προκάλεσε θλίψη, αλλά και ερωτηματικά: Πώς μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός και πώς θα επιζήσει;

Για τον μικρό ελέφαντα στο εθνικό πάρκο Kruger της Νότιας Αφρικής, αυτό δεν είναι ένα υποθετικό ερώτημα αλλά ένα πείραμα που εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς χάθηκε η προβοσκίδα του ζώου, αν ήταν μια απώλεια από επίθεση θηρευτή ή από λαθροθήρες.

Η προβοσκίδα ενός ελέφαντα είναι ζωτικό πολυεργαλείο καθώς χρησιμεύει στην αναπνοή, είναι απαραίτητη όταν ο ελέφαντας κολυμπάει, μεταφέρει νερό στο στόμα του, πιάνει, συγκρατεί και μεταφέρει στο στόμα του τις τροφές.

Είναι επίσης ένα πανίσχυρο μέλος καθώς μπορεί χάρη στους χιλιάδες μύες της να ανυψώσει και να μεταφέρει αντικείμενα μεγάλου βάρους.

O μικρός ελέφαντας χωρίς προβοσκίδα - Ένας σπάνιος μαχητής που έχει ξαφνιάσει τους επιστήμονες Facebook Twitter

Οι προβοσκίδες χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για κοινωνική επαφή, λέει στο National Geographic, ο George Wittemyer, ειδικός ερευνητής στο State University του Κολοράντο.

Αν κανείς αναλογιστεί πως αυτός ο ελέφαντας στερείται τη δυνατότητα όλων αυτών των χρήσεων, τότε είναι εξαιρετικά απίθανο ότι το ζώο αυτό θα φτάσει στην ενηλικίωση, λέει ο Wittemyer.

Αλλά, ο Joyce Poole, εξερευνητής του National Geographic και συνιδρυτής της ElephantVoices, μια οργάνωση αφιερωμένη στη μελέτη των ζώων, λέει πως υπάρχει ελπίδα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

«Φαίνεται ότι η πληγή έχει επουλωθεί», λέει και προσθέτει πως το ελεφαντάκι δείχνει να είναι σε καλή κατάσταση και πως δεν έχει χάσει βάρος. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να τρέφεται.

Τραγικό είναι όμως το γεγονός πως αυτό δεν είναι το μόνο ζώο που έχει ακρωτηριασμένη προβοσκίδα, καθώς όπως λέει πολλά πέφτουν θύματα παγίδων που στήνονται για μικρότερα ζώα.

Η παγιδευμένη προβοσκίδα δεν σκοτώνει άμεσα το ζώο το οποίο μένει ακρωτηριασμένο, αλλά ένα πόδι είναι αδύνατον να απεγκλωβιστεί και οι ελέφαντες είναι καταδικασμένοι σε θάνατο.

Εξίσου πιθανό είναι βέβαια το σενάριο η προβοσκίδα του ελέφαντα να έγινε γεύμα κάποιου κροκόδειλου ο οποίος του επιτέθηκε την ώρα που έπινε νερό.

O μικρός ελέφαντας χωρίς προβοσκίδα - Ένας σπάνιος μαχητής που έχει ξαφνιάσει τους επιστήμονες Facebook Twitter

Όμως ο Poole παραδέχεται πως η περίπτωση του μικρού ελέφαντα είναι η χειρότερη που έχει δει καθώς το ζώο δεν έχει χάσει μέρος της προβοσκίδας, αλλά σχεδόν όλη.

Κι όμως, άλλοι ελέφαντες έχουν δείξει μια αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα για την αντιμετώπιση παρόμοιων τραυματισμών. Αυτό περιλαμβάνει το να τρέφονται με φύλλα κλαδιών που είναι στο ύψος του κεφαλιού τους ενώ για να πιουν νερό σκύβουν.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που μπορεί να σώσει τον μικρό. Αν και η συμπεριφορά δεν έχει καταγραφεί επισήμως, υπάρχουν αναφορές και μαρτυρίες πως ελέφαντες έχουν βοηθήσει άλλα ζώα της αγέλης τους δίνοντας τους τροφή με τις δικές τους προβοσκίδες.

Για την ώρα αυτό που θέλουν οι ερευνητές είναι να παρακολουθήσουν τον μικρό για να αποκωδικοποιήσουν τις συμπεριφορές που του χαρίζουν την επιβίωση. Και φυσικά ελπίζουν...

Διεθνή
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ