Ο Μακρόν σχεδιάζει δημοψήφισμα, για να μπει στο σύνταγμα η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Ο Μακρόν σχεδιάζει δημοψήφισμα, για να μπει στο σύνταγμα η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι σχεδιάζει να προκηρύξει δημοψήφισμα, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο σύνταγμα η δέσμευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι πρόθυμος να συμπεριληφθεί στο άρθρο 1 του συντάγματος- που ορίζει τις θεμελιώδεις αρχές- η αναφορά στη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Συνταγματικά, η πρόταση για δημοψήφισμα πρέπει να πάει στην εθνοσυνέλευση και μετά στη γερουσία και να εγκριθεί», είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος σε συμβούλιο πολιτών που έχει συγκροτήσει για να προτείνει στην κυβέρνηση τρόπους με τους οποίους η Γαλλία θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων.

Οι προτάσεις που έκανε αυτό το συμβούλιο τον Ιούνιο περιελάμβαναν από μείωση του ορίου ταχύτητας μέχρι βελτίωση της μόνωσης των σπιτιών. Αλλά στην κορυφή της λίστας ήταν η αλλαγή του συντάγματος προκειμένου να συμπεριληφθεί η κλιματική δέσμευση και να χαρακτηριστεί έγκλημα η καταστροφή της φύσης.

Από τις 149 προτάσεις τους, ο Μακρόν είχε πει τον Ιούνιο ότι θα κάνει δεκτές τις 146, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για νέο νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι η σχετική πρόταση θα μπορούσε να περάσει εύκολα από την εθνοσυνέλευση, αλλά πιθανόν να υπάρχουν αντιδράσεις ή καθυστερήσεις στη γερουσία.

Η τελευταία φορά που έγινε δημοψήφισμα στη Γαλλία ήταν το 2005, όταν ζητήθηκε από τους πολίτες να στηρίξουν τη δημιουργία ευρωπαϊκού συντάγματος. Η διαδικασία ήταν μια ταπεινωτική ήττα για τον τότε πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, καθώς οι Γάλλοι απέρριψαν την πρόταση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για σεξουαλική επίθεση - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Διεθνή / Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για βιασμό - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας έκρινε ένοχο τον Βραζιλιάνο πρώην ποδοσφαιρικό αστέρα της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Βραζιλίας για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα σε νυχτερινό κέντρο
NEWSROOM