Ο Μακρόν είναι πρόθυμος να εξετάσει το αίτημα αναβολής του Brexit αν είναι «δικαιολογημένο»

Ο Μακρόν είναι πρόθυμος να εξετάσει το αίτημα αναβολής του Brexit αν είναι «δικαιολογημένο» Facebook Twitter
EPA
0

Έτοιμος να εξετάσει ένα αίτημα αναβολής του Brexit εκ μέρους του Λονδίνου «εφόσον είναι δικαιολογημένο» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Εάν οι Βρετανοί έχουν ανάγκη από επιπλέον χρόνο, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ένα αίτημα αναβολής - εφόσον δικαιολογείται βάσει νέων επιλογών των Βρετανών. Όμως, δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε μια παράταση χωρίς μια σαφή προοπτική για τον στόχο που τίθεται» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Ελιζέ.

«Η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης» υπενθύμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε την παραπάνω δήλωση την ώρα που η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι καταθέτει, αργότερα σήμερα, προς ψήφιση ενώπιον του κοινοβουλίου, μια πρόταση για την παράταση των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες, προτείνοντας παράλληλα έναν μηχανισμό αναβολής της ημερομηνίας του διαζυγίου σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις Μισέλ Μπαρνιέ είχε αναφέρει ότι μια πιθανή αναβολή της ημερομηνίας του Brexit θα ήταν πιθανή, υπό την προϋπόθεση οι Βρετανοί να εξηγήσουν με ποιον ακριβώς τρόπο θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον επιπρόσθετο χρόνο, που θα τους δοθεί.

«Όπως το είπε ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, δεν έχουμε ανάγκη από χρόνο, έχουμε ανάγκη κυρίως από αποφάσεις» τόνισε ο Μακρόν.

«Έχει φτάσει η ώρα οι Βρετανοί να κάνουν επιλογές και να μας προσφέρουν αυτό που πρέπει μεταξύ εταίρων, φίλων και συμμάχων, δηλαδή ένα ξεκάθαρο όραμα, ένα κοινό σχέδιο για το μέλλον».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP /Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Συνεχίζονται πάνω από έναν χρόνο οι βίαιες συγκρούσεις

Διεθνή / «Έπρεπε να μείνουμε κρυμμένοι, χωρίς νερό ή φαγητό και υπό συνεχή απειλή»

Ένα μέλος του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μοιράζεται την πραγματικότητα της ζωής στην El Geneina του Σουδάν, την πραγματικότητα ενός πολίτη που έχει παγιδευτεί στη σκληρή σύγκρουση.
THE LIFO TEAM