Ο Λουκασένκο κάλεσε τον στρατό «να υπερασπιστεί» τη Λευκορωσία από τους διαδηλωτές

Ο Λουκασένκο κάλεσε τον στρατό «να υπερασπιστεί» τη Λευκορωσία από τους διαδηλωτές Facebook Twitter
Μαζικό κύμα διαμαρτυρίας για νοθεία στις εκλογές (GETTY IMAGES)
0

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε σήμερα εντολή στον υπουργό Άμυνας να λάβει «τα αυστηρότερα μέτρα» για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η οποία συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια, επιθεώρησε σήμερα τις στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο Γκρόντνο, στη δυτική Λευκορωσία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Telegram από τη λευκορωσική προεδρία.

Κατά την άφιξή του στο Γκρόντνο, ο Λουκασένκο κατήγγειλε το κίνημα διαμαρτυρίας που υποκινείται, σύμφωνα με τον ίδιο, «από το εξωτερικό».

«Διέταξα τον υπουργό Άμυνας να υπερασπιστεί πρώτα απ' όλα το δυτικό μαργαριτάρι της Λευκορωσίας, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Γκρόντνο. Και να λάβει τα πιο αυστηρά μέτρα για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Η δήλωση αυτή γίνεται ενώ μεγάλες λευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις έχουν προγραμματισθεί για την περιφέρεια του Γκρόντνο από τις 28 ως τις 31 Αυγούστου.

Μιλώντας στην αγροτοβιομηχανική μονάδα 'Τζερζίνσκι' χτες ο Λουκασένκο υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα τις επόμενες μέρες.

«Στο Μίνσκ και κάπου αλλού σε κάποιους αυτό δεν αρέσει. Είναι φυσικό. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας ανησυχεί, είναι δικό μου πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να λύσω και το λύνουμε. Πιστέψτε με τις επόμενες μέρες θα το λύσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο, χωρίς να διευκρινίσει με ποιόν τρόπο θα το λύσει.

Ο ίδιος είπε ότι η κατάσταση στην χώρα έχει πολιτικοποιηθεί, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται καταστροφική και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την καταστροφή της χώρας.

Στην Μόσχα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να διευθετήσει την κατάσταση, εφόσον εκείνοι το επιθυμούν.

«Εάν η ηγεσία της Λευκορωσίας τα θελήσει, τότε φυσικά η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να βοηθήσει στη διευθέτηση της κατάστασης στη Λευκορωσία. Όμως με κανένα τρόπο δεν θέλουμε να παρέμβουμε και να αξιολογήσουμε τους λόγους για τους οποίους ασκούνται ποινικές διώξεις στη Λευκορωσία» δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την απόφαση της γενικής εισαγγελίας της Λευκορωσίας να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Συντονιστικού συμβουλίου, ενός οργάνου που συγκρότησε η αντιπολίτευση που έχει ως σκοπό τις αλλαγές στην εξουσία και εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη με το σκεπτικό ότι προτίθεται να καταλάβει την εξουσία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε αργότερα ότι ο Πούτιν συμμετείχε σε σύσκεψη με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση στη Λευκορωσία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ