Για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται από τη Βόρεια Κορέα εικόνες του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, με πρωταγωνιστή τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι θα αυξήσει «εκθετικά» τα πυρηνικά όπλα της χώρας, να επιθεωρεί την εγκατάσταση.
Το κρατικό Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) ανέφερε σε έκθεσή του την Παρασκευή ότι είχε ζητήσει οι εγκαταστάσεις ουρανίου να αυξήσουν την παραγωγή τους. Το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών.
Στις εικόνες φαίνεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν να περνάει δίπλα από σειρές φυγοκεντρητών και να μιλά με στρατιωτικούς αξιωματούχους. Η δημοσίευσή τους έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, όπως παρατηρεί το BBC.
«[Ο κ. Κιμ] επισκέφθηκε το δωμάτιο ελέγχου (control room) της βάσης εμπλουτισμού ουρανίου για να μάθει για τη συνολική λειτουργία των γραμμών παραγωγής», ανέφερε το KCNA, προσθέτοντας ότι «αισθάνθηκε δυνατός» επιθεωρώντας την εγκατάσταση.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι καταδικάζει σθεναρά τα σχέδια τηςν Πιονγιάνγκ για αύξηση της παραγωγής. Η Βόρεια Κορέα δεν αποκάλυψε πότε έκανε την επίσκεψη ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ούτε ποιες εγκαταστάσεις ακριβώς επισκέφθηκε – εάν πρόκειται για μέρος του εκτεταμένου πυρηνικού της συγκροτήματος Yongbyon ή άλλη άγνωστη τοποθεσία. Οι ειδικοί υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι η Βόρεια Κορέα διαχειρίζεται κρυφά τουλάχιστον μία εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου, εκτός από τη γνωστή τοποθεσία της στο Yongbyon.
Ο Leif-Eric Easley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ είπε ότι η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε την εγκατάσταση για να «καυχηθεί για την πυρηνική της ανάπτυξη και να σηματοδοτήσει ότι το οπλικό της πρόγραμμα είναι μη αναστρέψιμο». «Το καθεστώς Κιμ μπορεί επίσης να επιδεικνύει ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει διπλωματική και οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα, παρά το ότι διαθέτει πυρηνικά», δήλωσε ο καθηγητής Easley στο BBC.
Ο Χονγκ Μιν, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης της Κορέας, είχε πει στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να είναι ένα μήνυμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με σκοπό να δείξουν στην επόμενη κυβέρνηση ότι θα ήταν «αδύνατο να αποπυρηνικοποιηθεί η Βόρεια Κορέα».
«Είναι επίσης ένα μήνυμα που απαιτεί από άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνικό κράτος», είπε ο κ. Χονγκ.
Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας καταδίκασε τον Βορρά για τη δημοσιοποίηση της εγκατάστασης, προσθέτοντας ότι η παράνομη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων παραβιάζει πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Οποιαδήποτε πυρηνική απειλή ή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπιστεί με μια συντριπτική και ισχυρή απάντηση από την κυβέρνηση και τον στρατό μας, με βάση τη σταθερή εκτεταμένη αποτροπή της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ», ανέφερε το υπουργείο Ενοποίησης.
Δεν είναι γνωστό πόσα πυρηνικά όπλα διαθέτει η Βόρεια Κορέα, αλλά μια πρόσφατη εκτίμηση ανεβάζει τον αριθμό σε 50, με αρκετό υλικό για την παραγωγή άλλων 40.
Με πληροφορίες από BBC