O Καναδάς «παγώνει» τις πωλήσεις όπλων χειρός - Ουρές στα οπλοπωλεία

O Καναδάς «παγώνει» τις πωλήσεις όπλων χειρός - Ουρές στα οπλοπωλεία Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Ο Αμάν Σάντου πήγαινε από οπλοπωλείο σε οπλοπωλείο στη Βρετανική Κολομβία, στον Καναδά, για να αγοράσει πιστόλι προτού επιβληθεί πάγωμα στις πωλήσεις όπλων χειρός, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό την περασμένη εβδομάδα.

«Ανησυχώ. Αν δεν αγοράσω τώρα, ίσως η ευκαιρία να μην παρουσιαστεί ποτέ ξανά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Σάντου.

Ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα καταρτιστεί σχέδιο νόμου για να «ανασταλεί σε εθνικό επίπεδο η κατοχή πυροβόλων όπλων χειρός», μετά τη σειρά των πρόσφατων σφαγών με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις γειτονικές ΗΠΑ. Το σχέδιο όμως θα χρειαστεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου το Φιλελεύθερο κόμμα του κ. Τριντό μειοψηφεί.

Αν και ο κ. Σάντου θέλει να αγοράσει πιστόλι, φοβάται ταυτόχρονα ότι θα αντιμετωπίσει αυστηρούς περιορισμούς, καθώς η καναδική νομοθεσία προβλέπει βαριές ποινές ακόμη και για σχετικά μικρές παραλείψεις.

«Αν κάνω καμιά βλακεία, τα υπόλοιπα όπλα μου μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο», λέει.

Στη Βρετανική Κολομβία, αρκετά οπλοπωλεία είδαν να μακραίνουν οι ουρές στις πόρτες τους μερικές ώρες μόλις μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, την περασμένη εβδομάδα. Σε όλο τον Καναδά, τα καταστήματα που πωλούν πιστόλια είδαν όλο τους το στοκ να εξαντλείται μέσα σε μερικές ημέρες.

«Οι πωλήσεις ήταν ταχύτατες», εξήγησε η Τζεν Λαβίν, συνιδιοκτήτρια του Hunting Store, σε εμπορικό κέντρο στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

«Πουλήσαμε 100 πιστόλια, σχεδόν ολόκληρο το στοκ μας, μέσα σε τρεις ημέρες αφού ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το (σχεδιαζόμενο) πάγωμα» των πωλήσεων, πρόσθεσε, δείχνοντας τα σχεδόν άδεια ράφια.

«Πανικός»

Παρομοίως στο DoubleTap Sports, στο Τορόντο. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, τον Γιόσκο Κόβιτς, η ανακοίνωση της κυβέρνησης «προκάλεσε πανικό και ο κόσμος βιάστηκε να αγοράσει πιστόλια άμεσα».

«Σχεδόν όλα τα καταστήματα έχουν εξαντλήσει το στοκ τους, συμπεριλαμβανομένου του δικού μου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, στον Καναδά υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο πιστόλια, επί συνόλου πληθυσμού 38 εκατομμυρίων. Κάπου 2.500 καταστήματα πωλούν πιστόλια στη χώρα.

Σήμερα, απαιτείται άδεια οπλοφορίας, που χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, για την αγορά πιστολιού. Οι περισσότεροι χρειάζονται επίσης ειδική άδεια για τη μεταφορά τους από τη μια περιοχή του Καναδά σε άλλη, και πρέπει να είναι τοποθετημένα μέσα σε ασφαλή θήκη.

Τα σκοπευτήρια είναι από τους λιγοστούς χώρους όπου μπορούν να χρησιμοποιούνται νόμιμα.

Το σχέδιο του πρωθυπουργού, που ανακοινώθηκε μετά τις επιθέσεις με 21 θύματα σε πρωτοβάθμιο σχολείο στο Τέξας και 10 θύματα στη Νέα Υόρκη, προβλέπει ότι δεν θα είναι πλέον εφικτό να αγοράζονται, να πωλούνται, να μεταφέρονται ή να εισάγονται πιστόλια οπουδήποτε στον Καναδά.

Ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο, και παράλληλα αναμένεται να υπάρξει πάταξη της παράνομης εμπορίας όπλων από τις ΗΠΑ στα σύνορα.

«Η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων είναι περίπλοκο πρόβλημα», αναγνώρισε ο κ. Τριντό, όμως, «σε τελευταία ανάλυση, ο υπολογισμός είναι στην πραγματικότητα πολύ απλός: όσο λιγότερα όπλα υπάρχουν στις κοινότητές μας, τόσο πιο ασφαλής είναι ο καθένας μας».

Χρεοκοπίες;

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα, σχεδόν στα δύο τρίτα των εγκλημάτων τα οποία διαπράχθηκαν με τη χρήση πυροβόλων όπλων σε καναδικές πόλεις την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιήθηκαν πιστόλια.

Στο Hunting Store, ο Ντέιβιντ, που αγόρασε καινούργιο πιστόλι, στηλίτευσε το ότι οι νέοι περιορισμοί έρχονται να προστεθούν στους προϋπάρχοντες, που ήταν ήδη εξαιρετικά αυστηροί.

«Είναι γελοίο», κρίνει. «Χρειάζονται δύο μήνες για να πάρεις άδεια (οπλοφορίας) ακόμα κι αν έχεις όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά», όπως ιδίως λευκό ποινικό μητρώο, πρόσθεσε.

Οι καταστηματάρχες που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο επέκριναν, ομόφωνα, την εξαγγελία του Τζάστιν Τριντό για το πάγωμα των πωλήσεων των πιστολιών.

«Το μέτρο αυτό δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά να βλάψει τους νόμιμους ιδιοκτήτες όπλων», έκρινε η κυρία Λαβίν, προσθέτοντας «δεν θα μειώσει την εγκληματικότητα, διότι οι κακοποιοί δεν τηρούν τους νόμους» ούτως ή άλλως.

Ο Ντάριλ Τόμλινσον, ιδιοκτήτης του Canadian Gun Guys στο Ουίνιπεγκ, ανησυχεί για το μέλλον του οπλοπωλείου του και του σκοπευτηρίου του.

«Το μέτρο για τα πιστόλια θα καταστρέψει θέσεις εργασίας και θα κάνει κοινότητες κομμάτια», διατείνεται. «Έχουμε ζήτηση τώρα», προσθέτει, «αλλά φοβάμαι πως θα βρεθούμε σε κατάσταση χρεοκοπίας το φθινόπωρο».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM