Ο καμικάζι Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία

Ο καμικάζι Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία Facebook Twitter
0

Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, ο ένας από τους καμικάζι στην επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία τον περασμένο χρόνο και οι τουρκικές αρχές είχαν ενημερώσει για τις υποψίες τους τις αρχές ευρωπαϊκών χωρών ότι επρόκειτο για τζιχαντιστή, ανέφεραν σήμερα δύο τούρκοι αξιωματούχοι.


Ο πρώτος αξιωματούχος τόνισε ότι η πρώτη «διοικητική απέλαση» του Μπακραουί, που έγινε τον Ιούλιο, βασίστηκε στις υποψίες της αστυνομίας ότι ήταν τζιχαντιστής, αν και δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα στην Τουρκία. «Η αστυνομία τον παρακολουθούσε και κατέληξε ότι πιθανόν ήταν ξένος μαχητής. Συνελήφθη στην νότια πόλη Γκαζιαντέπ», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.


Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο Μπακραουί είχε συλληφθεί στις 14 Ιουλίου 2015 στη νότια Τουρκία και απελάθηκε στο Βέλγιο, όπου κατόπιν οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο, αγνοώντας την προειδοποίηση ότι ήταν τζιχαντιστής.


Ο δεύτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο δράστης των επιθέσεων των Βρυξελλών εισήλθε για δεύτερη φορά στην Τουρκία στις 11 Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Αττάλειας και απελάθηκε για δεύτερη φορά δύο εβδομάδες μετά, στις 25 Αυγούστου. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για το σε ποια χώρα απελάθηκε μετά τη δεύτερη σύλληψη του.

 

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει τον Μπακραουί, όταν εξακρίβωσε ότι σχεδίαζε να μεταβεί στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας. Όπως ανέφερε η εφημερίδα, ο αδερφός του Χαλίντ εισήλθε στην Τουρκία στις 4 Νοεμβρίου 2014 μέσω του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και παρακολουθείτο από τις υπηρεσίες ασφαλείας πριν φύγει από την χώρα, δέκα μέρες μετά. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα χρόνο και πλέον μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του από τις βελγικές αρχές.


Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν άμεσα ότι ο Χαλίντ είχε ταξιδέψει στην Τουρκία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Διεθνή / Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «οι απειλές χρήσης βίας κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο συχνές», προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «διαψεύσει επανειλημμένα τέτοιες προκλήσεις»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πιέζει με την επίθεσή του στη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν παγιδευμένοι και αντιμετωπίζουν λιμό
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Διεθνή / Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Ρωσία τον Δεκέμβριο, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησής του από αντάρτες και τζιχαντιστές, ύστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Το σχέδιο των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται «δυναμικό» και αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται ως η πρώτη ολοκληρωμένη αμερικανική πρόταση που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ασφάλεια του Ισραήλ και στη μελλοντική κρατική υπόσταση των Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Διεθνή / Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Το αργό πετρέλαιο από το πετρελαϊκό κοίτασμα Peshkhabour της Περιφέρειας του Κουρδιστάν άρχισε να ρέει και πάλι προς το λιμάνι του Τζεϊχάν, στην κοιλάδα των Αδάνων της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM