Ο ηγέτης των ακροδεξιών Proud Boys ήταν πληροφοριοδότης του FBI

Ο ηγέτης των ακροδεξιών Proud Boys ήταν πληροφοριοδότης του FBI Facebook Twitter
O Enrique Tarrio, ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys σε πορεία στην Ουάσιγκτον, στις 12 Δεκεμβρίου 2020. Gamal Diab/EPA
0

Ο Ενρίκε Τάριο, ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, έχει παρελθόν ως πληροφοριοδότης ομοσπονδιακών και τοπικών δικαστικών αρχών, έχοντας επανειλημμένα εργαστεί μυστικά για πράκτορες μετά την σύλληψή του το 2012, σύμφωνα με πρώην εισαγγελέα και δικαστικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters. 

Στη συγκεκριμένη ακρόαση του 2014, ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ένας πράκτορας του FBI και ο δικηγόρος του Τάριο περιγράφουν με λεπτομέρειες την τρόπο που δούλευε μυστικά λέγοντας ότι είχε βοηθήσει στη δίωξη πάνω από δέκα ατόμων σε διάφορες υποθέσεις για ναρκωτικά, τζόγο και εμπορία ανθρώπων. 

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, χθες Τρίτη, ο Τάριο αρνήθηκε πως δούλευε μυστικά ή πως συνεργαζόταν σε υποθέσεις εναντίον άλλων. «Δεν γνωρίζω τίποτα για όλα αυτά», απάντησε. «Δεν θυμάμαι τίποτα». 

Ωστόσο οι δικαστικές αρχές και τα έγγραφα αντικρούουν την άρνησή του. Σε δήλωση στο Reuters, η πρώην εισαγγελέας στην υπόθεση του Τάριο, Βανέσα Γιχάνες, επιβεβαίωσε την συνεργασία του με τις αρχές. 

Ο 39χρονος Ενρίκε Τάριο αποτελεί ηγετική μορφή της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys και διοργανωτή των συγκρούσεών τους με όσους θεωρούν antifa. Πρόσφατα, μέλη της, ενεπλάκησαν στις αιματηρές ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. 

Τα αρχεία που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters προκαλούν έκπληξη επειδή αποδεικνύουν πως ένας ηγέτης ακροδεξιάς ομάδας υπό ενδελεχή έρευνα αυτή τη στιγμή από τις αρχές υπήρξε στο παρελθόν ουσιαστικά ενεργός συνεργάτης τους. 

Αν και ο Τάριο δεν συμμετείχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο, τουλάχιστον πέντε μέλη των Proud Boys συνελήφθησαν με σχετικές κατηγορίες. 

Ο εισαγγελέας είπε πως οι πληροφορίες του Τάριο οδήγησαν στη δίωξη 13 ατόμων σε δυο διαφορετικές υποθέσεις, βοηθώντας τις τοπικές αρχές να ερευνήσουν ένα τεράστιο δίκτυο τζόγου. Ο δικηγόρος του είχε δηλώσει επίσης στη δίκη του 2014 πως ο Τάριο εργάστηκε μυστικά σε αναρίθμητες υποθέσεις, μεταξύ άλλων την πώληση αναβολικών στεροειδών αλλά και μια εμπορίας ανθρώπων. 

Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ωστόσο, πως συνεργάστηκε έκτοτε ξανά με τις αρχές. Σε συνεντεύξεις στο Reuters, είχε πει όμως πως πριν τις διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, ενημέρωνε την αστυνομία για τα σχέδια των Proud Boys, αν και παραμένει ασαφές κατά πόσον ισχύει. Είπε πως σταμάτησε να το κάνει μετά τις 12 Δεκεμβρίου επειδή η αστυνομία πήρε αυστηρότερα μέτρα εναντίον της ομάδας. 

Ο Ενρίκε Τάριο έγινε εθνικός ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης το 2018. Τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο ηγήθηκε των Proud Boys μέσω των δρόμων της Ουάσιγκτον μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ. «Προς τα παράσιτα στο Κογκρέσο και εκείνα στον κλεμμένο Λευκό Οίκο: Θέλετε πόλεμο, θα τον έχετε!», ήταν μια από τις φράσεις που καταγράφηκε να λέει σε βίντεο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM