Ο ηγέτης των ακροδεξιών Proud Boys ήταν πληροφοριοδότης του FBI

Ο ηγέτης των ακροδεξιών Proud Boys ήταν πληροφοριοδότης του FBI Facebook Twitter
O Enrique Tarrio, ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys σε πορεία στην Ουάσιγκτον, στις 12 Δεκεμβρίου 2020. Gamal Diab/EPA
0

Ο Ενρίκε Τάριο, ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, έχει παρελθόν ως πληροφοριοδότης ομοσπονδιακών και τοπικών δικαστικών αρχών, έχοντας επανειλημμένα εργαστεί μυστικά για πράκτορες μετά την σύλληψή του το 2012, σύμφωνα με πρώην εισαγγελέα και δικαστικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters. 

Στη συγκεκριμένη ακρόαση του 2014, ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ένας πράκτορας του FBI και ο δικηγόρος του Τάριο περιγράφουν με λεπτομέρειες την τρόπο που δούλευε μυστικά λέγοντας ότι είχε βοηθήσει στη δίωξη πάνω από δέκα ατόμων σε διάφορες υποθέσεις για ναρκωτικά, τζόγο και εμπορία ανθρώπων. 

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, χθες Τρίτη, ο Τάριο αρνήθηκε πως δούλευε μυστικά ή πως συνεργαζόταν σε υποθέσεις εναντίον άλλων. «Δεν γνωρίζω τίποτα για όλα αυτά», απάντησε. «Δεν θυμάμαι τίποτα». 

Ωστόσο οι δικαστικές αρχές και τα έγγραφα αντικρούουν την άρνησή του. Σε δήλωση στο Reuters, η πρώην εισαγγελέας στην υπόθεση του Τάριο, Βανέσα Γιχάνες, επιβεβαίωσε την συνεργασία του με τις αρχές. 

Ο 39χρονος Ενρίκε Τάριο αποτελεί ηγετική μορφή της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys και διοργανωτή των συγκρούσεών τους με όσους θεωρούν antifa. Πρόσφατα, μέλη της, ενεπλάκησαν στις αιματηρές ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. 

Τα αρχεία που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters προκαλούν έκπληξη επειδή αποδεικνύουν πως ένας ηγέτης ακροδεξιάς ομάδας υπό ενδελεχή έρευνα αυτή τη στιγμή από τις αρχές υπήρξε στο παρελθόν ουσιαστικά ενεργός συνεργάτης τους. 

Αν και ο Τάριο δεν συμμετείχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο, τουλάχιστον πέντε μέλη των Proud Boys συνελήφθησαν με σχετικές κατηγορίες. 

Ο εισαγγελέας είπε πως οι πληροφορίες του Τάριο οδήγησαν στη δίωξη 13 ατόμων σε δυο διαφορετικές υποθέσεις, βοηθώντας τις τοπικές αρχές να ερευνήσουν ένα τεράστιο δίκτυο τζόγου. Ο δικηγόρος του είχε δηλώσει επίσης στη δίκη του 2014 πως ο Τάριο εργάστηκε μυστικά σε αναρίθμητες υποθέσεις, μεταξύ άλλων την πώληση αναβολικών στεροειδών αλλά και μια εμπορίας ανθρώπων. 

Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ωστόσο, πως συνεργάστηκε έκτοτε ξανά με τις αρχές. Σε συνεντεύξεις στο Reuters, είχε πει όμως πως πριν τις διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, ενημέρωνε την αστυνομία για τα σχέδια των Proud Boys, αν και παραμένει ασαφές κατά πόσον ισχύει. Είπε πως σταμάτησε να το κάνει μετά τις 12 Δεκεμβρίου επειδή η αστυνομία πήρε αυστηρότερα μέτρα εναντίον της ομάδας. 

Ο Ενρίκε Τάριο έγινε εθνικός ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης το 2018. Τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο ηγήθηκε των Proud Boys μέσω των δρόμων της Ουάσιγκτον μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ. «Προς τα παράσιτα στο Κογκρέσο και εκείνα στον κλεμμένο Λευκό Οίκο: Θέλετε πόλεμο, θα τον έχετε!», ήταν μια από τις φράσεις που καταγράφηκε να λέει σε βίντεο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: Ο Τραμπ αποχώρησε από τη συνεδρίαση χωρίς την «τελική απόφαση» που δεσμεύτηκε ότι θα έπαιρνε

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκόπευε να λάβει μια «οριστική απόφαση» σε σχέση με την ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν - Η αντίδραση της Τεχεράνης στην επιμονή του για τα πυρηνικά
THE LIFO TEAM