Ο «Χρυσός Κόκορας» επέστρεψε στην Παναγία των Παρισίων

Παναγία των Παρισίων: Ο Χρυσός Κόκορας επέστρεψε στον καθεδρικό ναό Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Στο νέο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων τοποθετήθηκε ένας ανεμοδείκτης - κόκορας, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά το 2024.

Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από επιχρυσωμένο χαλκό και αντικαθιστά ένα άλλο που ήταν στην κορυφή της Παναγίας των Παρισίων πριν από τη φωτιά του 2019. Ο αρχικός ανεμοδείκτης ανακτήθηκε από τα συντρίμμια μετά την πυρκαγιά, αλλά υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά. Ο κόκορας δε, είναι εθνικό σύμβολο στη Γαλλία.

Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του Παρισιού, με τμήματα του να χρονολογούνται από το 1163. Η πυρκαγιά όμως, που ξέσπασε ενώ γίνονταν εργασίες ανακαίνισης, κατέστρεψε τη στέγη και το κωδωνοστάσιο, αλλά άφησε μεγάλο μέρος του κτιρίου ανέπαφο.

Το Σάββατο, ο νέος κόκορας ευλογήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο του Παρισιού πριν ανυψωθεί στη θέση του με γερανό. Επίσης, μέσα στον ναό τοποθετήθηκαν αρκετά κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων αυτού που πολλοί πιστεύουν ότι είναι το ακάνθινο στέμμα του Χριστού.

Ο σχεδιαστής του κόκορα, ο αρχιτέκτονας Philippe Villeneuve, είπε ότι τα «φτερά της φωτιάς» ήταν μια υπενθύμιση ότι «ο καθεδρικός ναός μπορεί να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του, σαν φοίνικας». Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, Philippe Jost, την περιέγραψε ως «μια απαράμιλλη ανθρώπινη περιπέτεια. Ο κόκορας σημαίνει το τέλος της ανοικοδόμησης του κωδωνοστασίου», είπε.

«Το κωδωνοστάσιο έχει ύψος 96 μέτρα και μόλις το καλύψουν, θα μπορούμε να αφαιρέσουμε τη σκαλωσιά και οι Παριζιάνοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν αυτόν τον επιβλητικό κόκορα. Βλέπω την Παναγία των Παρισίων να ξαναγεννιέται» πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι είχε γίνει πολλή δουλειά για να διασφαλιστεί ότι ο καθεδρικός ναός δεν θα είναι ευάλωτος σε πυρκαγιές στο μέλλον.

«Έχουμε αναπτύξει μια σειρά από συσκευές πυροπροστασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού συστήματος στις σοφίτες, όπου βρίσκονται το πλαίσιο και το κωδωνοστάσιο. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά σε έναν καθεδρικό ναό στη Γαλλία», είπε. Δεκάδες γλύπτες έχουν επίσης ανακατασκευάσει και αποκαταστήσει πολλά από τα γκαργκόιλ, τις θρησκευτικές εικόνες και τα στολίδια που κοσμούσαν την αρχική δομή.

Μετά την πυρκαγιά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ήθελε να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση εντός πέντε ετών. Ο καθεδρικός ναός πρόκειται τώρα να ανοίξει ξανά τον Δεκέμβριο του 2024.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM