Ο Γκούντνι Γιοχάνεσον είναι ο νέος πρόεδρος της Ισλανδίας

Ο Γκούντνι Γιοχάνεσον είναι ο νέος πρόεδρος της Ισλανδίας Facebook Twitter
1

Ο 48χρονος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας Γκούντνι Γιοχάνεσον είναι ο νέος πρόεδρος τη Ισλανδίας αφού κατάφερε να συγκεντρώσει το 39,1% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RUV.

Ο Γιοχάνεσον, ένας υποψήφιος χωρίς κομματική ταυτότητα που γιορτάζει σήμερα τα 48α γενέθλιά του, είχε δηλώσει στη διάρκεια της νύκτας πως κέρδισε τις εκλογές. Η αντίπαλός του, η επιχειρηματίας Χάλα Τομασντότιρ, επίσης χωρίς κομματική ταυτότητα, συγκέντρωσε 27,9% των ψήφων.

Η ψηφοφορία αυτή, που διεξήχθη χθες σε έναν γύρο, πραγματοποιήθηκε για την εκλογή του διαδόχου του 73χρονου Όλαορ Ράκναρ Κρίμσον, ο οποίος παρέμεινε 20 χρόνια στη θέση του αρχηγού του κράτους.

Ο Γιοχάνεσον, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, ήταν με διαφορά το φαβορί στις δημοσκοπήσεις από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ωστόσο το ποσοστό που έλαβε υπολείπεται του 45 ως 49% που έπαιρνε στις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι ψηφοφόροι εκτίμησαν τη νηφαλιότητα και την ανεξαρτησία των Γιοχάνεσον και Τομασντότιρ, αμφότερων νεοφώτιστων στην πολιτική, σε μια χώρα που επιδιώκει να ανανεώσει την πολιτική τάξη της.

Αντίθετα τιμώρησαν τον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Όντσον, ο οποίος ήρθε τέταρτος (13,7%), πίσω από τον συγγραφέα Άντρι Σνάερ Μάγκνασον (14,3%).

Το προεδρικό αξίωμα είναι κυρίως εθιμοτυπικό στην Ισλανδία. Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Διεθνή / «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο πρωθυπουργός του νησιού ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν πρόκειται «ούτε να ανήκει ούτε να κυβερνηθεί» από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΑΡΑΧ ΠΑΧΛΑΒΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα Φαράχ Παχλαβί καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

Τους προέτρεψε να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας «πριν να είναι πολύ αργά», υποστηρίζοντας ότι καμία εξουσία και κανένα προνόμιο δεν δικαιολογούν αιματοχυσία
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια