ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο επιφανής φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας αρνήθηκε το βραβείο Ζαγιέντ - Τι απαντά το ίδρυμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο επιφανής φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας αρνήθηκε το βραβείο Ζαγιέντ - Τι απαντά το ίδρυμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Facebook Twitter
0

Ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας απέρριψε ένα βραβείο και μια υψηλή χρηματική αμοιβή από ίδρυμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Οι διοργανωτές του λογοτεχνικού βραβείου «Σεϊχης Ζαγιέντ», ανακοίνωσαν σήμερα ότι λυπούνται για την άρνηση του διάσημου Γερμανού φιλόσοφου Γιούργκεν Χάμπερμας να αποδεχθεί τον τίτλο της «Πολιτιστικής προσωπικότητας της χρονιάς» και το μεγάλο χρηματικό έπαθλο που τον συνοδεύει.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, που εστάλη χθες, από τον εκδοτικό οίκο του Suhrkamp στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο 91χρονος Χάμπερμας λέει ότι το να αποδεχθεί το βραβείο και το χρηματικό ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ντιρχάμ (περίπου 226.00 ευρώ) θα ήταν «μια κακή απόφαση» και ότι θα «βάλει τέλος» σε αυτό.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εχθρότητα προς την ελευθερία της έκφρασης και μισαλλοδοξία προς κάθε αντίθετη πολιτική γνώμη, από φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Δεν είχα ενημερωθεί για τον στενό δεσμό μεταξύ του ιδρύματος που απονέμει το βραβείο στο Άμπου Ντάμπι και το πολιτικό σύστημα των Εμιράτων», συμπλήρωσε ο φιλόσοφος, απορρίπτοντας το βραβείο που έχει λάβει το όνομα του ιδρυτή της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Το βραβείο Λογοτεχνίας Σεϊχης Ζαγιέντ λυπάται για την απόφαση του Γιούργκεν Χάμπερμας (…), όμως τη σέβεται», επισημαίνει το ίδρυμα σε ένα δελτίο τύπου. «Το βραβείο ενσαρκώνει τις αξίες της ανεκτικότητας, της γνώσης και της δημιουργικότητας οικοδομώντας γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών και θα συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του προς αυτήν την κατεύθυνση».

Με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM