Ο «Ελ Τσάπο» ζητά την επανάληψη της δίκης- Υποστηρίζει ότι οι ένορκοι δεν τήρησαν τους κανόνες

Ο «Ελ Τσάπο» ζητά την επανάληψη της δίκης- Υποστηρίζει ότι οι ένορκοι δεν τήρησαν τους κανόνες Facebook Twitter
EPA
0

Ο Μεξικανός βαρόνος ναρκωτικών, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν,  που κρίθηκε πρόσφατα ένοχος για σωρεία αδικημάτων και είναι αντιμέτωπος με την ποινή των ισοβίων, σκοπεύει να ζητήσει την επανάληψη της δίκης του αφού ένας από τους ενόρκους παραδέχτηκε ότι δεν τηρούσαν τις οδηγίες του δικαστή.

Ο δικηγόρος Εντουάρντο Μπαλαρέσο, σε επιστολή του προς τον δικαστή Μπράιαν Κόγκαν, του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μπρούκλιν, ανέφερε ότι ο πελάτης του σκοπεύει να υποβάλει αίτημα για νέα δίκη, με βάση τις αποκαλύψεις που έκανε ο ένορκος σε συνέντευξή του στο Vice News.

Υπό κανονικές συνθήκες, η αίτηση αυτή υποβάλλεται μέσα σε διάστημα 14 ημερών από την έκδοση της απόφασης, κάτι που σημαίνει ότι οι δικηγόροι έχουν περιθώριο μέχρι την επόμενη Τρίτη για να την καταθέσουν. Ο Μπαλαρέσο όμως ζήτησε να του δοθεί παράταση 30 ημερών.

Ο εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Γκουσμάν κρίθηκε ένοχος στις 12 Φεβρουαρίου για διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλες κατηγορίες. Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, χωρίς τη δυνατότητα αναστολής.

Ο Κόγκαν είχε δώσει οδηγίες στους ενόρκους να μην διαβάζουν τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης για την υπόθεση, ούτε να τη συζητούν μεταξύ τους στους τρεις μήνες που διήρκησε η εκδίκαση.

Ωστόσο, ένας ένορκος, που δεν κατονομάστηκε, είπε στο Vice News ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συνήθιζαν να διαβάζουν τις αναρτήσεις που έκαναν οι δημοσιογράφοι στο Twitter. Πολλοί ένορκοι μάλιστα είπαν ψέματα όταν ο δικαστής τους ρώτησε ευθέως αν είχαν διαβάσει συγκεκριμένα άρθρα σχετικά με την υπόθεση.

Στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας που είχαν ληφθεί στη δίκη αυτή, οι ένορκοι μεταφέρονταν καθημερινά από και προς το δικαστήριο από ένοπλους αστυνομικούς και τα ονόματά τους δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα.

Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι τα μέτρα αυτά ήταν αναγκαία επειδή ο Γκουσμάν ήταν γνωστό ότι εκφόβιζε τους μάρτυρες κατηγορίας.

Ο Γκουσμάν είχε δραπετεύσει δύο φορές από φυλακές στο Μεξικό, πριν συλληφθεί και πάλι, τον Ιανουάριο του 2016. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ έναν χρόνο αργότερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ