Ο Δαλάι Λάμα υποστηρίζει τις προσπάθειες να σωθεί ένα καφέ στη Σκωτία, που δημιουργήθηκε έπειτα από υπόσχεση που του είχε δώσει Θιβετιανή, πριν από περίπου 20 χρόνια. 

 

Η Reka Gawa άνοιξε το Himalaya Café στο Εδιμβούργο έπειτα από τυχαία συνάντηση που είχε με τον Δαλάι Λάμα στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, το 2004. Ο πνευματικός ηγέτης της ζήτησε να παραμείνει εκεί και να προωθήσει την κουλτούρα τους. 

 

Τώρα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται το καφέ το πουλάει, αλλά η 39χρονη ελπίζει να το αγοράσει, προκειμένου να μην μπει λουκέτο στην επιχείρηση. 

 

Εκπρόσωπος του Δαλάι Λάμα δήλωσε στο BBC Σκωτίας ότι ο πνευματικός ηγέτης γνωρίζει το καφέ και τη δουλειά που κάνει η γυναίκα για να προωθήσει τη θιβετιανή κουλτούρα. 

 

«Εκτιμώ πάρα πολύ ότι η Reka προωθεί τη θιβετιανή κουλτούρα στη Σκωτία εδώ και πολλά χρόνια και θα ήθελα η δουλειά στο καφέ της να μη διακοπεί, παρέχοντας μια γεύση από τα φαγητά και την ηρεμία του Θιβέτ στους Σκωτσέζους στο Εδιμβούργο», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Δαλάι Λάμα. 

 

 

Η απρόσμενη συνάντηση 

 

Η Reka Gawa μεγάλωσε στην Ινδία και εγκαταστάθηκε στη Δανία, όταν ήταν 13 ετών. Οχτώ χρόνια αργότερα μετακόμισε στο Εδιμβούργο, όπου έπιασε δουλειά στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. 

 

«Σέρβιρα καφέ στον επικεφαλής της Βουλής Τζορτζ Ρέιντ κάθε πρωί. Μία ημέρα με ρώτησε αν ήξερα ότι ο Δαλάι Λάμα θα ερχόταν την ίδια ημέρα και αν θα ήθελα να τον συναντήσω, καθώς γνώριζε ότι είμαι από το Θιβέτ», δήλωσε στο BBC η Gawa. 

 

Η 39χρονη έσπευσε στο σπίτι της για να βάλει την παραδοσιακή θιβετιανή φορεσιά της. «Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη, χαρούμενη και νευρική που θα τον συναντούσα από κοντά, καθώς τον είχα δει μόνο σε φωτογραφίες. Τηλεφώνησα στους γονείς μου στην Ινδία για να τους το πω», περιέγραψε. 

 

«Τον περίμενα στο λόμπι και όταν τον είδα να πλησιάζει η καρδιά μου χτυπούσε τόσο δυνατά και δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπό μου. Ξαφνικά στεκόταν δίπλα μου και μου κρατούσε τα χέρια, για να με παρηγορήσει επειδή έκλαιγα, ήταν δάκρυα χαράς», συνέχισε η 39χρονη. 

 

Ο πνευματικός ηγέτης τη ρώτησε από πού είναι και πόσο καιρό ζει στη Σκωτία. «Είπε πως θέλει να μου δώσει μια συμβουλή, ότι ήταν πολύ σημαντική η προώθηση της θιβετιανής κουλτούρας. Του υποσχέθηκα ότι θα μείνω εδώ, στη Σκωτία και ότι αυτό θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Ήταν σαν όνειρο», πρόσθεσε η Gawa. 

 

Έτσι, αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να ανοίξει ένα θιβετιανό καφέ στο Εδιμβούργο, με δωμάτιο διαλογισμού. Το 2006 άφησε τη δουλειά της στο κοινοβούλιο και το 2007 άνοιξε το Himalaya Café. 

 

 

Τώρα, το κτίριο πωλείται. Η 39χρονη πήρε δάνειο από τράπεζα και δανείστηκε χρήματα από φίλους και συγγενείς, αλλά χρειάζεται να συγκεντρώσει περισσότερα έως την 1η Δεκεμβρίου. 

 

«Θα στεναχωρηθώ αν δεν μπορέσω να σώσω το καφέ. Είναι η δουλειά μιας ζωής και θέλω να κρατήσω την υπόσχεση που έδωσα», δήλωσε.