Ο Δαλάι Λάμα δρομολογεί τη διαδοχή του: Ανέθεσε στο ίδρυμά του «να αναγνωρίσει τη μετενσάρκωσή του»

Ο Δαλάι Λάμα επιβεβαίωσε τη διαδοχή του Facebook Twitter
«Επιβεβαιώνω ότι ο θεσμός του Δαλάι Λάμα θα συνεχιστεί», δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης / Φωτ.: EPA
0

Ο Δαλάι Λάμα αναφέρθηκε στη διαδοχή του, στο πλαίσιο τριήμερης συγκέντρωσης για τα 90ά γενέθλιά του, την ερχόμενη Κυριακή.

Ο πνευματικός ηγέτης, ξεκαθάρισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ότι ο θεσμός του Δαλάι Λάμα θα συνεχιστεί και μετά τον θάνατό του, «βάζοντας τέλος στις ανησυχίες για το μέλλον της παράδοσης», όπως σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Όπως επανέλαβε, το ίδρυμά του, Gaden Phodrang, έχει τη «μοναδική αρμοδιότητα να αναγνωρίσει την επόμενη μετενσάρκωση» και «κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό το ζήτημα».

Ο Δαλάι Λάμα επέμεινε ότι ο διάδοχός του θα γεννηθεί εκτός Κίνας, θέση που το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά, καθώς ισχυρίζεται πως έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον επόμενο Δαλάι Λάμα.

«Σε συμφωνία με όλα αυτά τα αιτήματα των Θιβετιανών απ’ όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνω ότι ο θεσμός του Δαλάι Λάμα θα συνεχιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία εύρεσης και αναγνώρισης της επόμενης μετενσάρκωσης ανήκει αποκλειστικά στο Gaden Phodrang, το οποίο ίδρυσε το 2015 για να στηρίξει τα θρησκευτικά και πνευματικά του καθήκοντα. «Κανείς άλλος δεν έχει εξουσία να παρέμβει σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε ο Δαλάι Λάμα.

Το Πεκίνο θεωρεί πως ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος διέφυγε το 1959 από το Θιβέτ έπειτα από μια αποτυχημένη εξέγερση εναντίον της κινεζικής κυριαρχίας, είναι ένας αυτονομιστής. Ο Δαλάι Λάμα είχε προηγουμένως δηλώσει, πως ο διάδοχός του θα γεννηθεί εκτός Κίνας και είχε καλέσει τους ακολούθους του να απορρίψουν οποιονδήποτε επιλεγεί από το Πεκίνο.

«Δηλώνω ότι ο θεσμός του Δαλάι Λάμα θα συνεχισθεί», τόνισε ο Δαλάι Λάμα.

Ως ανώτατος ηγέτης του Θιβετανικού Βουδισμού, ο Δαλάι Λάμα θεωρείται ζωντανή ενσάρκωση του Αβαλοκιτεσβάρα ή Τσενρέζιγκ, η ανώτατη πνευματική δύναμη του Θιβέτ. Ο ρόλος του έχει ιστορία αιώνων, με 14 Δαλάι Λάμα από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν πεθαίνει ο Δαλάι Λάμα, η ψυχή του μετενσαρκώνεται σε ένα νέο πρόσωπο, το οποίο αναγνωρίζεται μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία.

Από το 1642, ο Δαλάι Λάμα ήταν τόσο πολιτικός όσο και πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών, μέχρι που ο σημερινός Δαλάι Λάμα παρέδωσε την πολιτική εξουσία σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση εξορίας, διατηρώντας όμως τον ρόλο του ως πνευματικός ηγέτης και σύμβολο ελπίδας για τους Θιβετιανούς. 

Το ζήτημα της διαδοχής του είναι κρίσιμης σημασίας, επειδή οι Θιβετανοί υποψιάζονται ότι η Κίνα, τα στρατεύματα της οποίας κατέλαβαν το Θιβέτ το 1950 για να το μετατρέψουν σε κινεζική επαρχία, θέλει να διορίσει ένα διάδοχο ο οποίος να είναι του χεριού της.

Ο Δαλάι Λάμα, κατά κόσμον Τενζίν Γκιάτσο, έγινε σε ηλικία 2 ετών ο 14ος πνευματικός και πολιτικός ηγέτης των Θιβετανών, καθώς αναγνωρίσθηκε, όπως απαιτεί η βουδιστική παράδοση, ως η μετενσάρκωση του προκατόχου του.

Το 2011 ο Δαλάι Λάμα είχε απαρνηθεί την πολιτική εξουσία του αξιώματός του, την οποία εμπιστεύθηκε σε ένα πρωθυπουργό, ο οποίος εκλέγεται από τη διασπορά, και σε μια κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από BBC

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ