Ο πάπας Λέων στην Τουρκία: Η υποδοχή από τον Ερντογάν - «Μία κοινωνία δεν είναι ζωντανή αν δεν είναι πλουραλιστική»

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πάπας Λέων κάλεσε την Τουρκία «να γίνει παράγοντας σταθερότητας και προσέγγισης ανάμεσα στους λαούς» εφιστώντας την προσοχή κατά της «ομογενοποίησής» της, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Μπορεί η Τουρκία να είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και προσέγγισης ανάμεσα στους λαούς στην υπηρεσία μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε ο Πάπας τονίζοντας ότι η χώρα αποτελεί επίσης, «ένα σταυροδρόμι ευαισθησιών η ομογενοποίηση των οποίων συνιστά πολιτισμική ένδεια».

Εκ της γεωγραφικής της θέσεως και της πολυμορφίας της, «η χώρα αυτή αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη και ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών», δήλωσε ο πάπας Λέων κατά την πρώτη του ομιλία ενώπιον των αρχών, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και του διπλωματικού σώματος στο προεδρικό συγκρότημα.

Η «ομογενοποίηση» της Τουρκίας «θα αποτελούσε πολιτισμική ένδεια», προειδοποίησε ενώπιον του προέδρου της Τουρκίας το κόμμα του οποίου έχει από το 2002 τη διακυβέρνηση της ως επί το πλείστον σουνιτικής μουσουλμανικής κοσμικής χώρας και ενώ καταγγέλλεται η αυταρχική στροφή της τουρκικής εξουσίας μέσω της οπισθοχώρησης της ελευθερίας της έκφρασης, των μαζικών συλλήψεων διαδηλωτών, δημοσιογράφων και αιρετών αρχόντων μετά τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου τον Μάρτιο.

Η υποδοχή Ερντογάν στον Πάπα:

Η καταστολή έχει αυξηθεί μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2024 και την εκλογική ήττα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

«Μία κοινωνία δεν είναι ζωντανή αν δεν είναι πλουραλιστική», τόνισε ο Πάπας αναφερόμενος στις χριστιανικές μειονότητες που δεν αποτελούν παρά το 0,1% του πληθυσμού των 86 εκατομμυρίων κατοίκων και συνεχίζουν να αγωνίζονται κατά της άνισης μεταχείρισης και της αίσθησης του αποκλεισμού.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι χριστιανοί, που αποτελούν και αισθάνονται αναπόσπαστο μέρος της τουρκικής ταυτότητας (...) έχουν επίσης τη βούληση να συμβάλουν θετικά στην ενότητα της χώρας σας», είπε ο πάπας Λέων.

«Σε μία κοινωνία όπως η κοινωνία της Τουρκίας, όπου η θρησκεία διαδραματίζει ορατό ρόλο, είναι θεμελιώδους σημασίας να τιμάται η αξιοπρέπεια και η ελευθερία όλων των τέκνων του Θεού: γυναικών και ανδρών, συμπατριωτών και αλλοδαπών, φτωχών και πλούσιων».

«Σε μία χώρα που τιμά τον ρόλο της οικογένειας και της μητέρας», ο πάπας Λέων μίλησε για τη σημασία των γυναικών στους κόλπους της κοινωνίας «χάρη στις σπουδές τους και στην ενεργή συμμετοχή τους στην επαγγελματική, πολιτιστική και πολιτική ζωή».

«Κατά συνέπεια, είναι σκόπιμο να εκτιμηθούν οι σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση, υπέρ της οικογένειας και της συμβολής των γυναικών στην άνθηση της κοινωνικής ζωής», είπε ο Πάπας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: «Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το Ιράν δεν διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος, που απασχολεί περισσότερο τον Τραμπ
THE LIFO TEAM