Παρελθόν αποτελεί για την McDonald's o Στιβ Ίστερμπρουκ, γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού, καθώς απολύθηκε επειδή σύναψε ερωτική σχέση με υπάλληλο της εταιρείας παραβιάζοντας τον εταιρικό κανονισμό. 

 

Η αμερικανική αλυσίδα ανέφερε ότι η σχέση ήταν συναινετική ωστόσο υπογράμμισε ότι ο Ίστερμπρουκ παραβίασε την εταιρική πολιτική και επέδειξε «λάθος κρίση». Σε e-mail του προς το προσωπικό ο Ίστερμπρουκ παραδέχθηκε τη σχέση και είπε πως ήταν λάθος. «Δεδομένων των εταιρικών αξιών, συμφώνησα με το διοικητικό συμβούλιο ότι ήρθε ο καιρός για εμένα να πάω παρακάτω», ανέφερε. Ο 52χρονος, που είναι διαζευγμένος, εργάστηκε για πρώτη φορά στην McDonald's το 1993 ως διευθυντής στο Λονδίνο πριν αρχίσει να ανεβαίνει στην ιεραρχία της εταιρείας. Το 2011 άφησε την McDonald's για να γίνει το αφεντικό της Pizza Express και στη συνέχεια της αλυσίδας ασιατικού φαγητού Wagamama, πριν επιστρέψει στον αμερικανικό κολοσσό το 2013 για να γίνει επικεφαλής του σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βόρεια Ευρώπη. Έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2015. 

 

Στον Ίστερμπρουκ αναγνωρίζεται ευρέως η ανανέωση των μενού της αλυσίδας με τη χρήση καλύτερων συστατικών και των εστιατορίων της με ανακαινίσεις. Η αξία των μετοχών της εταιρείες υπερδιπλασιάστηκε κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ. Υπό την ηγεσία του η McDonald's επέκτεινε το ντελίβερι και τις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του Ίστερμπρουκ την Παρασκευή. Παράλληλα παραιτήθηκε από πρόεδρος της McDonald's και από μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον εταιρικό κανονισμό απαγορεύεται στους διευθυντές να συνάπτουν ερωτικές σχέσεις με τους υφισταμένους τους. Σήμερα αναμένεται να γίνουν γνωστά περισσότερα για την αποζημίωση που θα λάβει ο Ίστερμπρουκ. 

 

Στην εταιρεία ασκήθηκε κριτική για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και ο Ίστερμπρουκ ελέγχθηκε για τα 15,9 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε το 2018. Ο μισθός του είναι κατά 2.124 φορές πολλαπλάσιος του μέσου μισθού ενός υπαλλήλου που αντιστοιχεί σε 7.473 δολάρια. Ο Ίστγουντ θα αντικατασταθεί άμεσα από τον Κρις Κεμπζίνσκι, πρόεδρος της McDonald's USA μέχρι πρότινος. Σε δήλωσή του ο Κεμπζίνσκι ευχαρίστησε τον Ίστγουντ για τη συνεισφορά του. «Ο Στιβ με έφερε στην εταιρεία, ήταν ένας υπομονετικός και βοηθητικός μέντορας», ανέφερε. 

 

Το 2018, ο ο γενικός διευθυντής της Intel, Μπράιαν Κρζάνικ, παραιτήθηκε καθώς σύναψε σχέση με υπάλληλο της εταιρείας. Ήταν σε αυτό το πόστο από τον Μάιο του 2013. 

 

Με πληροφορίες από BBC