NY Times: Η κουλτούρα του μισογυνισμού στον κόσμο της Victoria’s Secret

NY Times: Η κουλτούρα του μισογυνισμού στον κόσμο της Victoria’s Secret Facebook Twitter
EPA
0

Μία αποκαλυπτική έρευνα για την κουλτούρα του μισογυνισμού στα άδυτα της Victoria's Secret παρουσιάζουν οι New York Times. 

Η Victoria Secret είναι το σύμβολο της θηλυκότητας για εκατομμύρια γυναίκες με τους καταλόγους της και τα επιδείξεις της να αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία αναφοράς. Για τα μοντέλα επίσης ο ρόλος του «Αγγέλου» είναι το εισιτήριο για την παγκόσμια αναγνωσιμότητα.


Ωστόσο μέσα στην εταιρία δύο ισχυροί άνδρες ηγούνταν μίας εδραιωμένης κουλτούρα μισογυνισμού, εκφοβισμού και παρενόχλησης, όπως προκύπτει από συνεντεύξεις με περισσότερα από 30 νυν και πρώην στελέχη, υπαλλήλους, εργολάβους και μοντέλα, αλλά και έγγραφα δικαστικών υποθέσεων.


Ο Ed Razek, εδώ και δεκαετίες, ένα από τα κορυφαία στελέχη της L Brands, της μητρικής εταιρείας της Victoria's Secret, αποτέλεσε αντικείμενο επανειλημμένων καταγγελιών για απρεπή συμπεριφορά. Προσπάθησε να φιλήσει τα μοντέλα. Τους ζήτησε να καθίσουν στα πόδια του. Άγγιξε ένα μοντέλο στον καβάλο κατά τη διάρκεια της επίδειξης της Victoria's Secret το 2018.


Στελέχη της εταιρίας δήλωσαν ότι είχαν προειδοποιήσει τον Leslie Wexner, πολυεκατομμυριούχο ιδρυτή και διευθυντή της L Brands, για τον τρόπο συμπεριφοράς του αναπληρωτή του. Ορισμένες γυναίκες όμως που παραπονέθηκαν ήρθαν αντιμέτωπες με αντίποινα. Ένα μοντέλο, η Andi Muise, είπε ότι η Victoria's Secret είχε διακόψει να τη συνεργασία μαζί της για τις επιδείξεις αφότου απέρριψε τα φλερτ  του Razek.


Ορισμένα μοντέλα του γνωστού brand συμφώνησαν να ποζάρουν γυμνά, συχνά χωρίς αμοιβή, για έναν πασίγνωστο φωτογράφο της Victoria's Secret, ο οποίος αργότερα χρησιμοποίησε κάποιες από τις φωτογραφίες τους σε ένα ακριβό περιοδικό – συμφωνία που έκανε στελέχη της L Brands να αισθάνονται αμήχανα.


Ο Razek, υπεύθυνος μάρκετινγκ, θεωρήθηκε πληρεξούσιος του Wexner, αφήνοντας σε πολλούς υπαλλήλους την εντύπωση ότι ήταν ανίκητος, σύμφωνα με νυν και πρώην υπαλλήλους. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ίδιος ο Wexner ακούστηκε να μιλάει υποτιμητικά για τις γυναίκες.


«Το πιο ανησυχητικό για μένα, ως κάποια που μεγάλωσε ως ανεξάρτητη γυναίκα, ήταν το πόσο βαθιά εδραιωμένη ήταν μία τέτοια συμπεριφορά», δήλωσε η Casey Crowe Taylor, πρώην υπάλληλος δημοσίων σχέσεων της Victoria's Secret, η οποία είπε έγινε μάρτυρας της συμπεριφοράς του Razek. «Αυτού του είδους η κακοποίηση πέρναγε ως κάτι ασήμαντο, και γινόταν αποδεκτή ως 'κανονική'. Έμοιαζε σχεδόν σαν πλύση εγκεφάλου. Και όποιος προσπάθησε να κάνει κάτι γι αυτό, δεν αγνοήθηκε απλά, αλλά τιμωρήθηκε», προσθέτει. 

Οι συνεντεύξεις με τα μοντέλα και τους υπαλλήλους προσθέτουν στην Victoria's Secret την εικόνα μίας προβληματικής επιχείρησης, μίας εικόνας που έρχεται να επικεντρωθεί στους δεσμούς του Wexner με τον Jeffrey Epstein και τα σκάνδαλα των σεξουαλικών εγκλημάτων. Ο Epstein, ο οποίος διαχειριζόταν την περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Wexner, παρέσυρε μερικές νεαρές γυναίκες παίζοντας τον ρόλο του μεσάζοντα για πρόσληψή τους ως μοντέλα της Victoria's Secret.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM