Ντράγκι για «Sofagate»: Δικτάτορας ο Ερντογάν, ταπείνωσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ντράγκι για «Sofagate»: Δικτάτορας ο Ερντογάν, ταπείνωσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Facebook Twitter
YOUTUBE
0

Την αντίθεση του με την συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντηση του με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι χαρακτηρίζοντας μάλιστα δικτάτορα τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς σε συνέντευξη Tύπου σχετικά με την στάση του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε: «Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς:

Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας».

«Εμμ»: Η αμήχανη στιγμή της φον ντερ Λάιεν

Το επονομαζόμενο (ήδη) «Sofagate» - όπου sofa, o  καναπές που αναγκάστηκε να καθίσει η Ευρωπαία επίτροπος, όταν έμεινε χωρίς καρέκλα, την ώρα που οι άνδρες ομόλογοί της είχαν πάρει θέση στις πολυθρόνες τους- έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το βίντεο από τη συνάντηση της Τρίτης στην Άγκυρα δείχνει την φον ντερ Λάιεν να στέκει αμήχανη την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αξιωματούχος της ΕΕ Σαρλ Μισέλ κάθονται στις μοναδικές θέσεις που είναι τοποθετημένες μπροστά από τις σημαίες.

«Εμμ», ακούγεται να ψιθυρίζει αμήχανα η φον ντερ Λάιεν καθώς δεν γνωρίζει πού να καθίσει.

Τελικά κάθισε σε έναν καναπέ λίγο πιο μακριά από τους ομολόγους της, απέναντι από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ντράγκι: Με τον Μητσοτάκη μιλήσαμε για δυνατότητες συνεργασίας - Η Ιταλία μπορεί να μάθει πολλά

Στην συνεργασία με την Ελλάδα στον κύριας σημασίας τουριστικό τομέα και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε, στην Λιβύη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στην Ρώμη.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Μιλήσαμε για τη δυνατότητα συνεργασίας. Η Ιταλία μπορεί να μάθει πολλά: Παραδείγματος χάρη, η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, ανακοίνωσε ήδη ότι θα υποδεχθεί τους αμερικανούς τουρίστες με ψηφιακό διαβατήριο. Πρέπει να το κάνουμε και εμείς και θα έπρεπε να το κάνουμε αμέσως, διότι η θερινή σεζόν είναι αύριο. Κοιτάζοντας τι κάνουν οι άλλοι, μαθαίνεις πολλά. Σε ό,τι αφορά την συνεργασία μας, είναι σαφές ότι Ιταλία και Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία, έχουν κοινά συμφέροντα στην Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή φαίνεται και στις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής, όπου σε αυτά και άλλα θέματα, υιοθετούμε κοινές θέσεις. Αυτό συμβαίνει και χωρίς την ανάγκη να τις έχουμε προετοιμάσει, χωρίς προκαταρκτικές επαφές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στην Λιβύη, για την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας και επωφεληθήκαμε της ευκαιρίας για να έχουμε μια σύντομη συνάντηση στο αεροδρόμιο. Αναζητούμε πάντα τέτοιου είδους ευκαιρίες συνάντησης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM