Ντόναλντ Τραμπ: Προσφυγή κατά του αποκλεισμού του από τις εκλογές στο Μέιν

Ντόναλντ Τραμπ: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε έφεση κατά της απόφασης της ανώτατου εκλογικού αξιωματούχου του Μέιν να τον διαγράψει από το ψηφοδέλτιο για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, ζήτησε από δικαστήριο της πολιτείας να ανατρέψει την κίνηση της υπουργού Εσωτερικών του Μέιν, Σένα Μπέλοους. Η Μπέλοους έχει υπερασπιστεί προηγουμένως την απόφασή της λέγοντας ότι έχει «ιερή υποχρέωση» να τηρεί τον νόμο.

Αναλυτικότερα, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγε στη δικαιοσύνη χθες Τρίτη για να ανατραπεί η απόφαση που τον αποκλείει από τα ψηφοδέλτια στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία Μέιν, τη δεύτερη που έλαβε τέτοιο μέτρο, δέκα μήνες προτού στηθούν κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Τι αποφάσισε το Μέιν για την υποψηφιότητα Ντόναλντ Τραμπ 

Μια εβδομάδα έπειτα από παρόμοια απόφαση στο Κολοράντο, οι αρχές του Μέιν έκριναν την Πέμπτη πως ο πολιτικός που χαρακτηρίζεται αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων «δεν είναι κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου», εξαιτίας της αιματηρής επίθεσης οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, με σκοπό να εμποδιστεί η τυπική επικύρωση της νίκης του αντιπάλου του, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Δικηγόροι του μεγιστάνα ζήτησαν χθες από τη δικαιοσύνη του Μέιν να ακυρώσει την απόφαση που πήρε η Δημοκρατική υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας Μέιν, η Σένα Μπέλοους, χαρακτηρίζοντάς τη «μεροληπτική» πολιτικό, η οποία «ενήργησε κατά τρόπο αυθαίρετο και ιδιότροπο». «Έχω εμπιστοσύνη στην απόφασή μου και στο κράτος δικαίου», αντέτεινε η Σένα Μπέλοους σε δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της μετά την προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ. Η υπουργός Εσωτερικών του Μέιν, όπως και το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας Κολοράντο, αποφάσισαν με βάση την 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που απαγορεύει να αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα οποιοδήποτε πρόσωπο ενεπλάκη σε «ανταρσία».

Σε βάρος του πρώην προέδρου (2017-2021) ασκήθηκαν διώξεις τον Αύγουστο σε ομοσπονδιακό επίπεδο καθώς και στην πολιτεία Τζόρτζια: κατηγορείται πως προσπάθησε να επιτύχει την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.

Οι —ιστορικές— αποφάσεις των αρχών σε Μέιν και Κολοράντο δεν αφορούν σε αυτό το στάδιο παρά μόνο την εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων, που θα διεξαχθεί σε αυτές τις δυο πολιτείες την («Σούπερ Τρίτη») 5η Μαρτίου. Ωστόσο, δεν είναι εφαρμοστέες όσο βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες στα δικαστήρια.

Περίπου δεκαπέντε διαδικασίες κινήθηκαν σε διάφορες πολιτείες με σκοπό να να αποκλειστεί ο Τραμπ από την εσωκομματική διαδικασία του GOP. Στις πολιτείες Μίσιγκαν και Μινεσότα, απορρίφθηκαν. Το ζήτημα αναμένεται εντέλει να κριθεί στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι εσωκομματικές ψηφοφορίες κατά πολιτεία για την ανάδειξη των υποψηφίων για την προεδρία ξεκινούν τη Δευτέρα 15η Ιανουαρίου στην Άιοβα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters και BBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Κοντά σε συμφωνία λήξης του πολέμου; - Τι είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ

Διεθνή / Γάζα: Κοντά σε συμφωνία λήξης του πολέμου; - Τι είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ

Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία ειρήνης για τη Γάζα - Τραμπ, Μπλερ και ΟΗΕ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, αλλά το Ισραήλ επιμένει σε στρατιωτική λύση. Μπορεί να τελειώσει επιτέλους ο πόλεμος;
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Γερμανία: Αναβιώνει ο ναζισμός - Ίσως σκοπεύουν όπως ο Χίτλερ να υποτάξουν την Ευρώπη

Διεθνή / Λαβρόφ για Γερμανία: Αναβιώνει ο ναζισμός - Ίσως σκοπεύουν όπως ο Χίτλερ να υποτάξουν την Ευρώπη

Σε μια ευρεία ομιλία που εκφώνησε το Σάββατο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι απειλές κατά της Ρωσίας από τις δυτικές χώρες γίνονται «όλο και πιο συχνές»
LIFO NEWSROOM
Σαρκοζί: «Δεν θα παραδεχτώ ποτέ την ενοχή μου, για κάτι που δεν έκανα»

Διεθνή / Σαρκοζί: «Δεν θα παραδεχτώ ποτέ την ενοχή μου, για κάτι που δεν έκανα»

Η απονομή χάριτος ισχύει μόνο για μια τελεσίδικη και εκτελεστή απόφαση και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί ενδεχόμενο προς το παρόν, καθώς ο Σαρκοζί έχει ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Διεθνή / Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «οι απειλές χρήσης βίας κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο συχνές», προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «διαψεύσει επανειλημμένα τέτοιες προκλήσεις»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πιέζει με την επίθεσή του στη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν παγιδευμένοι και αντιμετωπίζουν λιμό
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Διεθνή / Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Ρωσία τον Δεκέμβριο, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησής του από αντάρτες και τζιχαντιστές, ύστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Το σχέδιο των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται «δυναμικό» και αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται ως η πρώτη ολοκληρωμένη αμερικανική πρόταση που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ασφάλεια του Ισραήλ και στη μελλοντική κρατική υπόσταση των Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM