Ντιτρόιτ: 15χρονη στο αναμορφωτήριο, επειδή δεν έκανε τις σχολικές εργασίες- Διαμαρτυρία συμμαθητών της

Ντιτρόιτ: 15χρονη στο αναμορφωτήριο, επειδή δεν έκανε τις σχολικές εργασίες- Διαμαρτυρία συμμαθητών της Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες μαθητές στο Ντιτρόιτ έκαναν διαμαρτυρία, ζητώντας να απελευθερωθεί μια 15χρονη συμμαθήτριά τους που μεταφέρθηκε σε αναμορφωτήριο επειδή δεν έκανε τις σχολικές εργασίες της.

Δικαστής έκρινε ότι η 15χρονη Αφροαμερικανή Γκρέις παραβίασε τους όρους της αναστολής της, επειδή δεν έκανε τις σχολικές εργασίες και για αυτό διέταξε τη μεταφορά της στο αναμορφωτήριο, όπου βρίσκεται από τα μέσα Μαΐου. Την Πέμπτη, εκατοντάδες συμμαθητές της έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερη, ενώ αρκετοί τόνισαν πως δεν είναι η μόνη που αμέλησε τις σχολικές υποχρεώσεις της εν μέσω της πανδημίας.

Η 15χρονη Γκρέις, σύμφωνα με το ProPublica που ανέδειξε το θέμα, ήταν σε αναστολή έπειτα από κατηγορίες για επίθεση- έπειτα από καβγά με τη μητέρα της- και κλοπή. Τα δύο περιστατικά συνέβησαν πέρυσι.

Στις 6 Νοεμβρίου η Γκρέις ήταν στο αυτοκίνητο με τη μητέρα της. Εκνευρισμένη επειδή δεν μπορούσε να πάει στο σπίτι φίλου, η 15χρονη προσπάθησε να πάρει το κινητό της μητέρας της, την δάγκωσε το δάχτυλο και τράβηξε τα μαλλιά της, σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, που έφτασε στο σημείο έπειτα από την κλήση ατόμου που άκουσε τη μητέρα να καλεί σε βοήθεια. Στο δικαστήριο της απαγγέλθηκε κατηγορία για επίθεση. Λίγες εβδομάδες αργότερα, κατηγορήθηκε και για κλοπή, όταν πήρε το τηλέφωνο άλλου μαθητή, στο σχολείο.

Από τον Απρίλιο ήταν σε αναστολή, εξαιτίας αυτών των κατηγοριών, και ένας από τους όρους ήταν να είναι συνεπής σε ό,τι αφορά τις σχολικές υποχρεώσεις της. Όμως, η 15χρονη- που πάσχει από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, λόγω της πανδημίας, και έμεινε πίσω.

Έτσι, τον Μάιο η δικαστής Μέρι Έλεν Μπρέναν έκρινε ότι η 15χρονη μαθήτρια παραβίασε την αναστολή της. Μάλιστα, χαρακτήρισε την έφηβη «απειλή για την κοινωνία», εξαιτίας των παλιότερων κατηγοριών και διέταξε τον εγκλεισμό της σε αναμορφωτήριο.

 

Την Πέμπτη, εκατοντάδες συμμαθητές της συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο τους, το Groves High School, και στη συνέχεια έξω από το δικαστήριο. «Απελευθερώστε την Γκρέις» και «Black Lives Matter» έγραφαν πολλά από τα πλακάτ τους.

Στο μεταξύ αρκετοί μαθητές σημείωσαν ότι η Γκρέις δεν ήταν η μόνη μαθήτρια που έμεινε πίσω, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Πολλοί έχουν μείνει πίσω αυτό το εξάμηνο, κανένας δεν είχε κίνητρο να κάνει οτιδήποτε, γιατί οι καθηγητές δεν δίδασκαν και ήμασταν όλοι online. Ξέρω τόσους πολλούς που δεν έκαναν τις εργασίες τους», είπε η 18χρονη Προύντενς Κάντερ στο Reuters.

«Είναι τεράστια αδικία. Φαίνεται ότι η δικαστής δεν γνώριζε πώς άλλαξαν τα πράγματα κατά τη διάρκεια του κλεισίματος λόγω της πανδημίας», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Γκέοφ Γουίκερσαμ. «Ξέρω ότι αν η Γκρέις ήταν ένα 15χρονο λευκό κορίτσι, δεν θα ήταν στο αναμορφωτήριο τώρα», έκρινε η Σέρι Κρόλεϊ, μια μητέρα που έδωσε το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης και τις αντιδράσεις, το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την υπόθεση της Γκρέις.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ