Νότια Κορέα: «Πάθαμε σοκ όταν είδαμε τεθωρακισμένα στους δρόμους» - Μαρτυρία Ελληνίδας στη LiFO

Μαρτυρία στην LiFO Ελληνίδας δημοσιογράφου που ζει στη Νότια Κορέα: «Πάθαμε σοκ μόλις είδαμε τα άρματα στους δρόμους» Facebook Twitter
Η αστυνομία απομακρύνει στρατιωτικό τεθωρακισμένο όχημα από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στο Γεουίντο της Σεούλ, νωρίς το πρωί της Τετάρτης / Φωτ: Getty
0

Η απόφαση του προέδρου Γιουν Σουκ Γιέολ να θέσει τη Νότια Κορέα, υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου, την οποία πήρε πίσω έπειτα από 5 ώρες προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, αλλά και φόβο στους πολίτες της χώρας.

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος Ελισσάβετ Κυρίτση που ζει μαζί με τον Νοτιοκορεάτη σύζυγό της στην πόλη Τσούντζου, περίπου 1,5 ώρα μακριά από την Σεούλ, περιγράφει στην LiFO τις δραματικές στιγμές που βίωσαν οι κάτοικοι σε όλη τη χώρα. «Τρομοκρατήθηκα. Ο σύζυγος μου ακόμα περισσότερο. Είχε ζήσει την προηγούμενη κατάσταση στην δεκαετία του '80, όταν ήταν παιδί. Πανικοβλήθηκε, καθώς του ήρθαν στο μυαλό οι εφιαλτικές εκείνες μνήμες. Προσπαθήσαμε να μείνουμε όσο το δυνατόν ψύχραιμοι και να ενημερωθούμε, περιμένοντας τις εξελίξεις».

Η απόφαση του προέδρου Γιουν για την επιβολή στρατιωτικού νόμου ήταν κάτι που δεν το περίμεναν. «Ήταν σοκαριστικό. Δεν ξέραμε τι θα γίνει. Όταν είδαμε τα τεθωρακισμένα στην τηλεόραση παγώσαμε. Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε, τουλάχιστον εμείς οι πολίτες γιατί πολιτικά υπάρχει ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης τον τελευταίο καιρό. Από την αρχή της θητείας του προέδρου υπήρχε αντίδραση από την αντιπολίτευση, η οποία εντάθηκε τον τελευταίο διάστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνίδα δημοσιογράφος. 

Μαρτυρία στην LiFO Ελληνίδας δημοσιογράφου που ζει στη Νότια Κορέα: «Πάθαμε σοκ, Facebook Twitter
Η Ελισσάβετ Κυρίτση με τον σύζυγό της

Στη συνέχεια, η Ελισσάβετ Κυρίτση, συνδέοντας τα γεγονότα που έχουν συμβεί στη Νότια Κορέα εξηγεί πώς ο πρόεδρος Γιουν δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και το ίδιο του το κόμμα. «Πριν από περίπου δύο μήνες είχε διαρρεύσει ένα τηλεφώνημα μεταξύ του προέδρου Γιουν και ενός διευθυντή εταιρείας δημοσκοπήσεων. Στην επικοινωνία τους, ο Γιουν ζήτησε από τον συγκεκριμένο στέλεχος να βρει τρόπους να δυσφημήσει τον υποψήφιο διάδοχο του στο κόμμα του, καθώς δεν του ήταν αρεστός. Όπως έγινε γνωστό ο διευθυντής απευθύνθηκε σε ένα ένα κανάλι του Youtube προκειμένου να αναλάβει την δυσφήμηση του υποψήφιου διαδόχου του προέδρου Γιουν στο κόμμα. Ο Γιουν δέχεται έντονη κριτική όχι μόνο από τους αντιπάλους του αλλά και από στελέχη του κόμματός του, καθώς κατηγορείται τόσο ο ίδιος, όσο και γυναίκα του για την εμπλοκή τους σε μεγάλα σκάνδαλα». 

Νότια Κορέα: «Ευτυχώς συνεδρίασε άμεσα το Νομοθετικό Σώμα»

Πώς όμως έγινε η άρση του στρατιωτικού νόμου; «Το καλό ήταν ότι αντέδρασε άμεσα το νομοθετικό σώμα, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει την απόφαση του προέδρου για τον στρατιωτικό νόμο.  Ευτυχώς ήταν όλα τα μέλη στην Σεούλ για μια εκδήλωση και συνεδρίασαν άμεσα καταψηφίζοντας την απόφαση του προέδρου. Σύμφωνα με την νομοθεσία ο στρατιωτικός νόμος μπορεί να επιβληθεί μόνο σε περίπτωση που η χώρα κινδυνεύει, όπως πχ σε έναν πόλεμο», εξηγεί η Ελληνίδα δημοσιογράφος.

Μαρτυρία στην LiFO Ελληνίδας δημοσιογράφου που ζει στη Νότια Κορέα: «Πάθαμε σοκ, Facebook Twitter
Η Ελισσάβετ Κυρίτση

«Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, την πρόταση στον Γιουν για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, την έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος τον έπεισε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάμψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που ζητούσε επίμονα την παραίτησή του. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αντίδραση από τον πρόεδρο και εμείς περιμένουμε με αγωνία. Όλοι, έως και το δικό του κόμμα, ζητούν την παραίτησή του». 

Πλέον τα πράγματα, μοιάζουν να έχουν ηρεμήσει στη Νότια Κορέα, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του προέδρου Γιουν. «Στην Τσούντζου δεν ζήσαμε το κλίμα της Σεούλ με τα άρματα στους δρόμους, όμως υπήρξε μια παγωμάρα και εδώ και σε ολόκληρη την χώρα. Μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου τα πράγματα είναι σαφώς πιο ήρεμα, όμως υπάρχει αβεβαιότητα για τις επόμενες ώρες» καταλήγει η Ελισσάβετ Κυρίτση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Διεθνή / Αγαπάτε τα λουλούδια; - Τέσσερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

O «τουρισμός των λουλουδιών» γνωρίζει άνθηση, όμως ο υπερτουρισμός και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν το τοπίο, στρέφοντας τους ταξιδιώτες σε νέους, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς με εξίσου εντυπωσιακές ανθοφορίες
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM