Νότια Κορέα: Η πρώην πρόεδρος κινδυνεύει να συλληφθεί

Νότια Κορέα: Η πρώην πρόεδρος κινδυνεύει να συλληφθεί Facebook Twitter
0

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γιουν-Χε έφτασε σήμερα το πρωί στο δικαστήριο της Σεούλ το οποίο μπορεί να αποφασίσει τη σύλληψή της για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς που επέσπευσε την αποπομπή της.

 

Χλωμή και ανέκφραστη, η 65χρονη Παρκ δεν έδωσε προσοχή στο πλήθος των δημοσιογράφων και φωτογράφων που περίμεναν έξω από το δικαστήριο, στο οποίο εισήλθε για μια ακρόαση που αναμένεται να διαρκέσει ώρες.

 

Η σύλληψη και η κράτησή της θα είναι ένα ακόμη πλήγμα για την Παρκ που είχε εκλεγεί με πολύ μεγάλο ποσοστό στις προεδρικές εκλογές του 2012 και έγινε η πρώτη γυναίκα που ανήλθε στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

 

Η κάθοδος στην κόλαση άρχισε στα μέσα του περασμένου έτους με τις αποκαλύψεις για τις ενέργειες τής επί 40 χρόνια φίλης της και έμπιστης συμβούλου της, της Τσόι Σουν-Σιλ, που δεν κατείχε καμία επίσημη θέση. Η τελευταία δικάζεται, κυρίως γιατί επωφελήθηκε από την εγγύτητά της με την πρόεδρο προκειμένου να αποσπά εκατομμύρια δολάρια από νοτιοκορεατικούς ομίλους.

 

Καθώς οι αποκαλύψεις πλήθαιναν, το κοινοβούλιο αποφάσισε στις αρχές Δεκεμβρίου την αποπομπή της προέδρου ώστε να αρθεί η ασυλία της που εμπόδιζε τη δικαιοσύνη να διενεργήσει έρευνα σε βάρος της. Η αποπομπή επικυρώθηκε στις 10 Μαρτίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, επιτρέποντας έτσι την μαραθώνια ακρόασή της, την περασμένη εβδομάδα επί 21 ώρες, από εισαγγελείς που τελικά ζήτησαν τη σύλληψή της.

 

Οι υποστηρικτές της την χαιρετούσαν

Η Παρκ, η οποία φέρεται να ήταν συνεργός της Τσόι, κατηγορείται για "κατάχρηση των ευρύτατων εξουσιών της και της ιδιότητας της προέδρου για να δωροδοκείται από επιχειρήσεις ή να παραβιάζει τις αρχές της ελευθερίας διαχείρισης επιχειρήσεων", δήλωσε τη Δευτέρα η Εισαγγελία που την κατηγορεί επίσης για "διαρροή σημαντικών απόρρητων πληροφοριών που αφορούν κρατικές υποθέσεις".

 

Η πρώην πρόεδρος απορρίπτει τις κατηγορίες.

Οι εισαγγελείς που διαβίβασαν έναν φάκελο κατηγορίας 120.000 σελίδων στο δικαστήριο της κεντρικής περιφέρειας στη Σεούλ, θεωρούν ότι θα "αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας" το γεγονός ότι η πρώην πρόεδρος δεν έχει συλληφθεί, ενώ η Τσόι είναι πίσω από τα κάγκελα.

 

Αν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας, η Παρκ θα γίνει η τρίτη πρώην αρχηγός του κράτους που συλλαμβάνεται για την εμπλοκή της σε υπόθεση διαφθοράς στη Νότια Κορέα.

 

Οι πρώην ισχυροί άνδρες Τσουν Ντου-Χουάν και Ρο Τάε-Βου εξέτισαν ποινές φυλάκισης με την κατηγορία αυτή τη δεκαετία του 1990. Ο πρόεδρος Ρο Μου Χιον, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, αυτοκτόνησε το 2009, κατά τη διάρκεια έρευνας σε βάρος του και της οικογένειάς του για διαφθορά.

 

Κατά τη μεταφορά της Παρκ στο δικαστήριο, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση της Νότιας Κορέας, το αυτοκίνητο της πρώην προέδρου υποδέχτηκαν εκατοντάδες υποστηρικτές της που κρατούσαν σημαίες. Ορισμένοι πέρασαν τις ταινίες που είχε βάλει η αστυνομία προσπαθώντας να εμποδίσουν την πομπή τεσσάρων αυτοκινήτων να εισέλθει στον περίβολο του δικαστηρίου.

 

Η σημερινή ακρόαση της Παρκ αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες. Η πρώην πρόεδρος υποστηρίζεται από τους δικηγόρους της και εκπροσώπους της εισαγγελίας, απέναντι στον πρόεδρο του δικαστηρίου, τον 43χρονο Κανγκ Μπου-γιουνγκ.

 

Στο τέλος της ακρόασης, οι δικαστές θα αποσυρθούν για να συζητήσουν. Η Παρκ θα περιμένει μέσα σε κέντρο κράτησης την απόφασή τους, η οποία μπορεί να εκδοθεί το βράδυ, ίσως και μέσα στη νύχτα. Οι δικαστές έχουν 24 ώρες για να αποφανθούν.

 

Η Τσόι κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της επί της προέδρου για να αναγκάσει διάφορους ομίλους, όπως ο κολοσσός Samsung, να καταβάλουν σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια σε δύο ιδρύματα που είχε υπό τον έλεγχό της.

 

Η πρώην πρόεδρος κατηγορείται επίσης ότι παρείχε πολιτικές χάρες στους επικεφαλής των βιομηχανικών ομίλων που ήταν γενναιόδωροι προς την Τσόι, μεταξύ τους ο Λι Τζάε -Γιονγκ, ο κληρονόμος της Samsung. Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει προφυλακιστεί. Η Παρκ κατηγορείται επίσης ότι άφησε την έμπιστή της να ανακατεύεται σε ορισμένες κρατικές υποθέσεις, κυρίως σε διορισμούς.

 

Πρόωρες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Διεθνή / Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να απομακρύνει μέλη της Fed και να τοποθετήσει πιστούς συνεργάτες - Τι σημαίνει η κίνηση αυτή για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και τα επιτόκια
LIFO NEWSROOM
Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM