Νότια Κορέα: Χάρη στον de facto ηγέτη του ομίλου Samsung απένειμε ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ

Νότια Κορέα: Χάρη στον de facto ηγέτη του ομίλου Samsung απένειμε ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο κληρονόμος και de facto ηγέτης του πανίσχυρου τεχνολογικού ομίλου Samsung, Lee Jae-yong, έλαβε σήμερα προεδρική χάρη.  

Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα της «παράδοσης» στη Νότια Κορέα να επιδεικνύεται επιείκεια σε επιχειρηματίες που καταδικάζονται για διαφθορά ή άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Ο δισεκατομμυριούχος Λι Τζε-γιονγκ, που είχε καταδικαστεί για διαφθορά και κατάχρηση κεφαλαίων τον Ιανουάριο, θα «επανενταχθεί» για να «συμβάλει στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης» που βιώνει η Νότια Κορέα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαν Ντονγκ-χουν.

Η χάρη στον 54χρονο επιχειρηματία με τη δεύτερη μεγαλύτερη περιουσία στη χώρα και 278η παγκοσμίως, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι κυρίως συμβολική. Ο κ. Λι ήταν ήδη αποφυλακισμένος υπό όρους, αφού εξέτισε ποινή 18 μηνών φυλάκισης για δωροδοκία την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής smartphones και ημιαγωγών παγκοσμίως, ή περίπου τη μισή ποινή του.

Η χάρη του επιτρέπει να ξαναρχίσει να ασκεί διοικητικά καθήκοντα στη Samsung, αφού αίρεται η πενταετής απαγόρευση να εργάζεται που του είχε επιβληθεί από το δικαστήριο.

«Εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο δυναμισμός και η ζωτικότητα της εθνικής οικονομίας επιδεινώθηκαν και φοβόμαστε ότι ο οικονομικός μαρασμός θα παραταθεί», επιχειρηματολόγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο προσθέτει πως ο επιχειρηματίες θα κληθεί να «διευθύνει τον κινητήρα της ανάπτυξης της χώρας επενδύοντας ενεργά στις τεχνολογίες και δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

«Θα συνεισφέρω στην οικονομία με συνεχείς επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας», διαβεβαίωσε ο Λι Τζε-γιονγκ, σύμφωνα με το υπουργείο. 

Ταυτόχρονα με τον Λι Τζε-γιονγκ, δόθηκε χάρη σε άλλους τρεις επιχειρηματίες, ανάμεσά τους στον πρόεδρο του ομίλου Lotte, τον Σιν Ντονγκ-μπιν, ο οποίος καταδικάστηκε να εκτίσει δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή για υπόθεση διαφθοράς το 2018.

Ο τζίρος του ομίλου της Samsung αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας.

Το σκάνδαλο που οδήγησε στην καταδίκη και τη φυλάκιση του κ. Λι είχε οδηγήσει στην πτώση της πρώην προέδρου Παρκ Γκέουν-χιε.

Δεν είναι σπάνιο μεγιστάνες στη Νότια Κορέα να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, διασπάθιση κεφαλαίων, φοροδιαφυγή και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Η φωτογραφία του ανήμερα των Χριστουγέννων μετά τον αποκλεισμό από τη βασιλική οικογένεια

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η φωτογραφία του ανήμερα των Χριστουγέννων μετά τον αποκλεισμό από τη βασιλική οικογένεια

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου εθεάθη λυπημένος και μόνος στο Royal Lodge, από το οποίο σύντομα θα φύγει, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας πέρασαν μαζί τα Χριστούγεννα
THE LIFO TEAM
ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM