Νότια Κορέα: Επικυρώθηκε η ποινή φυλάκισης 20 ετών στην πρώην πρόεδρο της χώρας

Νότια Κορέα: Επικυρώθηκε η ποινή φυλάκισης 20 ετών στην πρώην πρόεδρο της χώρας Facebook Twitter
EPA
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ν. Κορέας επικύρωσε την ποινή φυλάκισης 20 ετών στην πρώην πρόεδρο της χώρας, Παρκ Γκέουν- χίε, για το σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην καθαίρεσή της.

Με την απόφαση αυτή κλείνει η ιστορική υπόθεση διαφθοράς που έκανε την Παρκ Γκέουν- χίε να γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτης της χώρας που απομακρύνεται από την εξουσία. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια φυλάκισης, αλλά στη συνέχεια η ποινή μειώθηκε σε 20 έτη, 15 για διαφθορά και άλλα πέντε για κατάχρηση εξουσίας.

Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο- όπου είχαν προσφύγει οι εισαγγελείς κατά της μείωσης- επικύρωσε την ποινή των 20 ετών, όπως και το πρόστιμο 17 εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος της πρώην προέδρου.

Η 68χρονη κρίθηκε το 2018 ένοχη για 16 κατηγορίες. Το δικαστήριο έκρινε ότι συνωμότησε με τη στενή φίλη της, Τσόι Σουν-σιλ, προκειμένου να πιέσει ομίλους όπως η Samsung και η Lotte να δώσουν εκατομμύρια σε ιδρύματα που διαχειριζόταν η δεύτερη. Επίσης, η πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε επειδή ανάγκαζε εταιρείες να υπογράψουν συμβόλαια με επιχειρήσεις της Τσόι.

Η Παρκ μπορεί να εκτίσει συνολικά ποινή 22 ετών, λόγω μιας άλλης καταδίκης για παράνομη ανάμειξή της στις υποψηφιότητες του κόμματός της, πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Παράλληλα όμως, η οριστικοποίηση της ποινής της την κάνει επιλέξιμη για προεδρική χάρη, κάτι που θεωρείται ένα πιθανό ενδεχόμενο. Ο σημερινός πρόεδρος Μουν Τζάε-ιν, που εξελέγη μετά την απομάκρυνση της Παρκ από την εξουσία, δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το αν θα πράξει κάτι τέτοιο. Το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει, εν μέσω οικονομικών προβλημάτων, πολιτικών σκανδάλων, αλλά και λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πολλοί συντηρητικοί τον έχουν καλέσει να αποφυλακίσει την Παρκ και έναν ακόμη πρώην πρόεδρο που έχει καταδικαστεί, τον Λι Μιούνγκ-μπακ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 17 ετών για κατηγορίες διαφθοράς. Τουλάχιστον ένα εξέχων μέλος του κόμματος του νυν προέδρου, ο Λι Νακ-γιον, τάχθηκε υπέρ της απονομής χάρης στους πρώην προέδρους ως χειρονομία «εθνικής ενότητας».

Με πληροφορίες από BBC, AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM